Никола Димитров: Брюксел може да почне мониторинг на Споразумението с България

4697
Никола Димитров: Брюксел може да почне мониторинг на Споразумението с България
Снимка: БГНЕС

Повече от година Европейският съюз не е в състояние да изпълни собственото си решение за започване на преговори с Македония. Това заяви вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров в днешното интервю за Радио „Свободна Европа“, коментирайки засилената наскоро комуникация между държавните ръководства на Република Северна Македония и България, цитира думите му скопското електронно издание “Фактор“.

Отговаряйки на въпроса до каква степен ще бъде представена декларацията на българския парламент от 2019 г. в пътната карта, която ще трябва да послужи за преодоляване на спора между Скопие и София, Димитров каза, че в този документ, предложен от португалското председателство, има две части от компромис, цитира думите му "Фокус".

Никола Димитров: Част от исканията на България не съответстват на европейските ценности

Част от исканията на България не съответстват на европейските ценности. Това заявява вицепремиерът по европейските въпроси на Република...

„Процесът е в много деликатна фаза и не бих навлизал в подробности, за да дам шанс на дипломацията, но като се вгледаме внимателно, компромисът има две страни. В първата част българската страна има своите позиции и ние имаме своите позиции. Втората част е там, където очевидно имаме общи позиции и интерес да направим всичко възможно, за да имаме конкретна пътна карта, със срокове, с компетентните институции, за да можем да приложим Споразумението за приятелство," казва Димитров, цитиран от 24 часа.

Северна Македония трябва да представи пътна карта, съдържаща изискванията на българската декларация, приета от местния парламент през 2019 г. Димитров казва, че изпълнението на Споразумението за добросъседство може да бъде наблюдавано чрез Споразумението за стабилизиране и асоцииране. „Юридически ЕС няма компетентност за двустранни споразумения, но чрез процеса на стабилизиране и асоцииране, където седим ние и целият Европейски съюз, а върховният представител за външната политика председателства този механизъм - в този случай Жозеп Борел, тук ЕС може да наблюдава изпълнението на споразумението за добросъседство ", каза вицепремиерът. Той също така смята, че трябва да се намери начин за по-продуктивна атмосфера в двустранната комисия по историческите въпроси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Зоран Заев заяви пълна подкрепа за Пендаровски и Ковачевски за изборите

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Спират Threads в Турция временно

Буяр Османи: До 5 години Северна Македония ще е част от ЕС

Гърция изпрати хуманитарна помощ на Ивицата Газа

Пендаровски: Ако делим гражданите на етническа основа, страната ще се върне назад

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com