Николич: Косово не трябва да е условие за ЕС

10569
Николич: Косово не трябва да е условие за ЕС

Сръбският президент Томислав Николич заяви, че условие за членството на Сърбия в ЕС не трябва да бъде "отказването от Косово и Метохия", като подчерта, че иска Сърбия да бъде част от ЕС, предаде БГНЕС.

"Моята позиция е ясна и абсолютно непроменена: ние трябва да бъдем в ЕС, но трябва да влезем горди. Моята позиция е, че условието за влизане в Евросъюза не трябва да бъде отказването от Косово", каза Николич.

Той подчерта, че новият състав на Еврокомисията постъпи много открито за своите решения. "Те не казват: ние искаме от вас да признаете независимостта на Косово и Метиохия, а казват онова, което зави германският парламент преди две години: за да станете член на ЕС, ще трябва да представите подписан договор за добросъседство с Косово, в който да бъдат дефинирани вашите отношения", каза Николич, като добави, че това в същината си е същото. "Ако Прищина не иска да подпише такъв договор, как ще станем член на ЕС? А защо не иска да се подпише, защото не признаваме независимостта на Косово", подчерта сръбският президент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com