Николич: САЩ създадоха много проблеми на Сърбия

1910
Николич: САЩ създадоха много проблеми на Сърбия

Сръбският президент Томислав Николич заяви, че САЩ са създали много проблеми на Сърбия, отправяйки остра критика към отиващата си американска администрация. Това заяви той по време на среща с американския посланик в Белград Кайл Скот.

Николич също така изрази надежда, че отношението на Вашингтон към страната му ще се промени с идването на новия държавен глава Доналд Тръмп на власт. „Надявам се, че този вид поведение ще престане при новата администрация“, заяви той, цитиран от държавната пресслужба.

САЩ бяха сред първите страни, които през 2008 г. признаха независимостта на Косово.

Тръмп, чието официално встъпване в длъжност е този петък, е популярен в Сърбия, където на него се гледа като на президент, който ще има „просръбска“ политика по отношение на въпроса с Косово.

От пресслужбата посочват също, че според Николич Вашингтон и Белград вървят към възстановяване на отношенията си, предаде БГНЕС.

„Президентът установи, че двете страни се намират на пътя на възстановяване на двустранните си отношения и изрази надежда, че с новата администрация отношенията между двете страни ще се развият в нов контекст“, се посочва в съобщението.

По повод на инцидента със сръбския влак, който се опита да влезе в Косово, Николич заяви, че „Сърбия никога няма да признае независимостта на Косово, въпреки натиска на значителните сили, които се обединиха в подкрепа на тази независимост“.

„Разбирам, че вие безусловно подкрепяте нещо, на чието създаване сте повлияли непосредствено, с осъществяването на своята воля вие създадохте много проблеми“, посочи още той.

От своя страна американският посланик Скот заяви, че САЩ подкрепят реформите в Сърбия, която е значителен фактор в региона. По отношение на Косово той посочи, че двете страни са отбелязали както прогрес, така и „няколко крачки назад“ в отношенията си.

В края на миналата седмица Сърбия изпрати от Белград за Косово влак, на който с цветовете на сръбския флаг е изписано изречението „Косово е Сърбия“, а вътрешността му е декорирана със сръбски православни художествени елементи. Влакът, който беше спрян, преди да стигне до Косово, доведе отношенията между двете държави до най-ниската им точка от сключването на двустранно споразумение под егидата на ЕС в 2013 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com