Нова доза напрежение между Косово и Сърбия след призив на Прищина към ЕС

2856
Нова доза напрежение между Косово и Сърбия след призив на Прищина към ЕС
Снимка: БГНЕС

Косовският президент Вьоса Османи поиска от Европейския съюз да отмени наказателните мерки, но и да премести натиска на международната общност от Косово към Сърбия.

Думите ѝ идват след изявлението на представителя на Европейския парламент Виола фон Крамон, която заяви по адрес на Прищина: "Изпълнете задълженията си, преди да започнете да говорите за сръбската страна".

ОЩЕ: Евродепутат: Сърбия и Косово не прилагат споразумението

Сърбия отговори на Османи

От Белград коментираха изказването на косовския президент с думите, че ерата, в която "неспокойното дете на Запада беше пуснато да вилнее", е приключила, съобщават от "КоССев", цитирани от БГНЕС.

"Мерките, въведени от Европейския съюз в Косово, навредиха на процеса на диалог с Белград", каза Османи. Тя смята, че тези мерки са непропорционални и че са несправедливо въведени след ескалацията на ситуацията в Северно Косово.

ОЩЕ: Сигнал от ЕК: Санкции и за Сърбия заради Косово може да има

„Това не е отговор, който насърчава сътрудничеството. Това е отговор, който вреди най-много на процеса на диалог и го поставя на ниво, на което не трябва да бъде, като и двете страни трябва да бъдат третирани еднакво“, подчерта Османи.

Тя обаче се надява Европейският съюз да започне да премахва мерките спрямо Прищина. „Очакваме нашите партньори да предприемат тези стъпки, защото техните мерки бяха напълно непропорционални“, каза тя.

Османи твърди, че Прищина "вярно" изпълнява точките за деескалация на ситуацията в Северно Косово. Те бяха договорени в Братислава миналия месец от ръководителя на преговорния екип на Прищина Бесник Бислими и пратеника на ЕС за диалога Мирослав Лайчак.

Още: 50 млн. евро са щетите за Сърбия от блокадата на вноса на стоки за Косово

"Вучич да спре насилието"

Османи смята, че е от "съществено значение" международната общност да поиска от сръбския президент Александър Вучич да спре "негативното влияние, сплашването на гражданите, насилието, което незаконните структури използват срещу гражданите на Севера и да им даде възможност да използват правата си без насилие, които също са гарантирани от Конституцията и закона", каза косовският президент.

Директорът на Службата за Косово в Сърбия коментира изявленията на Османи. „Екстремисткото ръководство в Прищина не е в състояние да разбере, че времето, когато на (премиера на Косово Албин) Курти и неговите сътрудници беше позволено да правят всичко, безвъзвратно отмина и че ЕС не гледа с добро око на опитите им да дестабилизират региона“, каза Петкович.

Той твърди, че недоволството на Вьоса Османи от поставените пред Прищина искания е отчасти разбираемо. „Защото спонсорите на самопровъзгласилото се Косово в миналото бяха готови да толерират всякаква безотговорност на екстремисткия политически елит в Прищина. Но светът се променя, а с него и залозите и правилата на политиката в Западните Балкани“, каза Петкович.

Според него Сърбия ще продължи да работи за стабилизиране на ситуацията в региона.

Още: Анализатор съзря разрив между най-известните сръбски лидери

Мерките на ЕС

Европейският съюз въведе наказателни мерки към Прищина в края на юни. От Косово се иска да премахне полицейските части от общинските сгради, което след това беше потвърдено от споразумението от Братислава, да премести кметовете на алтернативни места и да организира нови избори на север.

От друга страна - иска се от Белград да повлияе на сърбите да участват в тези избори, а гражданите, които протестират пред общинските сгради, да се оттеглят.

Що се отнася до провеждането на нови избори, Прищина все още не ги е обявила, но е наела екип, който да изготви инструкции за смяната на сегашните кметове чрез граждански петиции и организирането на нов изборен процес. Припомняме, че става дума за албански кметове, които бяха избрани с много ниска избирателна активност, а етническите сърби не ги признаха.

Още: Мироопазващата мисия на ЕС е увеличила присъствието си в Северно Косово

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com