Новак Джокович се включи в спасителни операции в Сърбия заради зимата

24854
Новак Джокович се включи в спасителни операции в Сърбия заради зимата
Снимка: Getty Images/Guliver

Сръбската тенис звезда Новак Джокович се включи в спасяването на затрупаните от земните преспи хора в северната част на страната. В област Войводина хиляди са блокирани от огромни снежни преспи.

В сръбската преса се появиха и снимки как вицепремиерът Александър Вучич участва в спасителните операции и пренася дете на ръце. В операциите участват сили на армията и на Жандармерията. За пренасяне на блокираните се използват и хеликоптери на войската.

Над хиляда души бяха блокирани 15 часа в очакване на помощ на магистралата, свързваща Белград с Унгария в Северна Сърбия, където духат мощни ветрове. Близо 200 коли се оказаха в капана на снега от петък вечерта в района на Фекетик, на 120 км северно от Белград.

Сръбското правителство нареди тази сутрин съответните служби, армията, полицията и пожарникарите да използват всички необходими средства, за да помогнат на хората. Движението по магистралата бе спряно и граничният пункт Хоргос с Унгария бе затворен тази сутрин.

През нощта на петък срещу събота бе оказана помощ на други хиляда хора, хванати в капана на снега в колите си в цялата страна. Във Войводина, Северна Сърбия, от четвъртък вечерта духат ветрове със скорост над 100 км/час, което доведе до навявания по пътищата.

Във Вършац, град на 80 км североизточно от Белград, на границата с Румъния, поривите на вятъра достигнаха скорост от 168 км/час, съобщи сръбската телевизия. В петък хеликоптер на сръбската армия се притече на помощ на спасители, които се опитваха да измъкнат стотина души, блокирани в колите си на пътя, свързващ Белград и Зренямин, 70 км североизточно от сръбската столица.

Властите забраниха движението на тежки камиони и влизането в Сърбия откъм Румъния, Унгария и Хърватия. Корабоплаването в сръбския участък на Дунав също е спряно.

От българското външно министерство препоръчаха на българските граждани по възможност да отложат пътуванията си до и през Сърбия. От МВнР съветват хората да се информират за актуалната обстановка, както и да съблюдават съветите и указанията на местните власти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани