Новата власт в Гърция вече се готви за намаляване на данъците

3416
Новата власт в Гърция вече се готви за намаляване на данъците
Снимка: Getty Images/Guliver

Новият премиер на Гърция Кириакос Мицотакис заяви, че ще изпълни обещанието си да намали данъците, които биха могли да повлияят на строгите фискални цели на страната, пише AFP.

На първото заседание на новото правителство лидерът на консервативната партия "Нова демокрация" обеща да представи до края на месеца законопроект за намаляване на данъците.

Започвайки през 2020 г., Мицотакис смята да намали нежелания данък върху недвижимите имоти, наречен ENFIA - внесен от предишното правителство на "Нова демокрация" по време на икономическата криза - с 30% за две години. Новият премиер предложи и да намали праговете за данъка върху доходите и постепенно да намали данъка върху печалбите от бизнеса с 8%.

"Няма нито ден за губене", каза 51-годишният икономист от Харвард и бивш консултант на McKinsey, като предаде на министрите пътна карта до декември и ги предупреди, че ще бъдат "непрекъснато оценявани".

По време на предизборната кампания Мицотакис заяви пред AFP, че планира да убеди кредиторите на Гърция да приемат облекченията на строгите фискални цели с "цялостен пакет от реформи".

Сегашната рамка, договорена с кредиторите от предишното ляво правителство на СИРИЗА, държи Гърция на първичен бюджетен излишък от 3,5% до 2022 г. - но консерваторите твърдят, че целта задушава растежа.

Мицотакис, който обеща да "възкреси" гръцката средна класа, която е обложена с тежки данъци, твърди, че партията му се радва на "достатъчно добра воля в Брюксел", за да спечели кредиторите. Но само няколко часа след победата, финансовите министри от еврозоната предупредиха новото правителство да се придържа към строгите публични ангажименти за разходи на държавата.

Може ли новата власт в Гърция да излекува старите ѝ рани?

След категоричната победа на изборите новоизбраният премиер на Гърция Кириакос Мицотакис трябва да действа бързо, за да реши дълготрайн...

"Трябва да спазим ангажиментите си, това е единственият начин, по който знам, че ще спечелим доверието", каза председателят на Еврогрупата Марио Сентено пред репортери в Брюксел.

През май бившият ляв премиер Алексис Ципрас обяви пакет от данъчни облекчения, за които, както централната банка на Гърция, така и кредиторите на страната казаха, че биха могли да повлияят негативно на договорените фискални цели.

Според правителствени източници, 40% от новите министри не са професионални политици и сред тях има технократи, които са се отказали от кариера в чужбина, за да "помогнат за възстановяването на страната".

Новият парламент ще бъде свикан на 17 юли, а новото правителство ще бъде подложено на вот на доверие на 22 юли, обяви Мицотакис. Неговата партия има комфортно мнозинство от 158 депутати в 300-местния парламент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com