Обща стачка в Гърция

26865
Обща стачка в Гърция
Снимка: Getty Images / Guliver

Днес гръцките профсъюзи ще проведат обща стачка. В центъра на Атина ще се състоят митинги и демонстрации в знак на протест срещу уволненията, въвеждането на нови данъци върху недвижимото имущество, намаляването на заплатите, пенсиите и помощите, предаде РИА Новости.

В сряда няма да работят местните администрации. Стачкуват учителите и преподавателите, а също и част от служителите в обществения транспорт.

Гърция вече е развиваща се страна

Аналитическата агенция „Ес енд Пи Дау Джонс Индисис” премести гръцкия фондов пазар от списъка на „развитите” в ...

Възможно е отлагането на редица полети. Съюзът на авиодиспечерите призова за провеждане на тричасова стачка от 12.00 до 15.00 часа, а съюзът на служителите в гражданската авиация призова за четиричасова стачка, започваща в 12.00 часа.

Гръцкият премиер Андонис Самарас по-рано категорично обяви, че Гърция не е на война с международните организации, които държат на повърхността затъналата в дългове държава. Ще им бъде простено на инспекторите, представящи тези институции, ако във вторник са си помислили обратното, пише „Гардиън”.

В невиждани след началото на икономическата криза в Гърция сцени одиторите от Европейския съюз и Международния валутен фонд се сблъскаха челно със силата на гнева от икономиите, докато протестиращи в Атина ги осмиваха и оплюваха като им попречиха да напуснат финансовото министерство.

Възпирани от полицията за борба с безредиците, разположени за охрана на учреждението, гневни демонстранти крещяха: „Вземайте си спасителния заем и се омитайте!”, докато чиновниците излизаха от първия кръг на преговори с финансовия министър Янис Стурнарас.

Папуляс: Гърция няма какво повече да даде на кредиторите

Гърците няма какво повече да дадат, заяви гръцкият президент Каролос Папуляс на кредиторите от ЕС и МВФ преди данъчния одит, от който...

Ръководителят на мисията на МВФ в Гърция Пол Томпсън бе принуден да се наведе, за да избегне шепа монети, хвърлени срещу него. Докато вкарваха датчанина в очакващата го кола, протестиращият бе отведен в централното полицейско управление. По-късно през деня инспекторите трябваше да се измъкнат през аварийните изходи на сградата на министерството, когато разлютени гърци блокираха главния вход.

Протестите дойдоха в навечерието на общата стачка и на фона на засилващото се напрежение между Атина и „тройката” международни кредитори, които подкрепиха гръцката икономика с 240 милиарда евро от май 2010 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани