Скопският проблем приключва: Република Северна Македония е новото име

16556
Скопският проблем приключва: Република Северна Македония е новото име
Снимка: iStock/Guliver

Република Северна Македония е името, за което се разбраха двамата премиери Зоран Заев и Алексис Ципрас, а договорът между Скопие и Атина ще бъде подписан през уикенда. Това ще се случи вероятно в събота (16 юни) в Преспа, на гръцка територия, съобщиха гръцките медии, цитирани от БГНЕС.

Все пак всичко ще стане по-ясно след днешния телефонен разговор между двамата министър-председатели, който гръцките медии коментират като изключително важен. Медиите написаха: „Днес скопският проблем приключи", "Северна Македония е договореното име".

Заев решава за спора за името с Гърция

Днес (7 юни) е най-критичният ден за разрешаване на спора за името на Република Македония. Очаква се македонският премиер Зоран Заев да...

Според агенция МИА след като бъде договорено окончателно споразумението, гръцкият министър-председател се очаква да информира първо президента на страната, а след това и лидерите на политическите партии. По отношение на подписването на договора, поради препълнената програма на двамата премиери и депутатите през следващите дни, медиите в Гърция отбелязват, че вероятно в събота би могло Зоран Заев и Алексис Ципрас да се срещнат в Преспа.

Припомняме, че по-рано в края на февруари 2018 г. Македония предложи четири варианта за разрешаване на спора за името с Гърция. Тогава Македония се надяваше, че спорът ще бъде решен навреме, за да получи препоръка за започване на преговори с ЕС през юни и потвърждение на поканата за членство в НАТО през юли тази година. 

Скопие предложи географско определение в името. "Предложенията са Република Северна Македония, Република Горна Македония, Република Вардарска Македония и Република Македония (Скопие)", заяви тогава премиерът Зоран Заев, цитиран от Reuters, в Лондон, където присъства на инвестиционния среща за Западните Балкани, организирана от Европейската банка за възстановяване и развитие. На въпрос дали Гърция ще бъде удовлетворена от една от тези възможности, Заев отговори: "Да, някои варианти ги предпочитат, а някои не (по отношение на името - бел. ред.)". Заев заяви, че остава открит въпроса дали има "реална нужда" за промяна на Конституцията - нещо, което Гърция търси през последните месеци. 

Предисторията

Ципрас: На преговори сме, за да си вземем името Македония обратно

Не отиваме на преговорите да дадем нещо, да дадем името Македония, както твърдят някои, отиваме да вземем обратно нещо, което е дадено ...

Спорът за името на Република Македония е нерешен проблем между Гърция и Република Македония за официалното наименование на Република Македония, нейното население и нейния език. Спорът ескалира до най-висока точка и се налага международно посредничество, включително опити за резолюция от страна на ООН. Във всички официални документи на държавата тя се самоназовава Република Македония.

От обявяването на независимостта съществува дипломатически проблем с името ѝ, което среща безпрецедентна съпротива от страна на Гърция. Според гръцките политици името „Македония“ е обидно за гърците и предизвиква объркване и морална вреда за Гърция. Според официална Атина използването на това име за държавата оставя впечатлението, че Македония е само Скопие и всичко, свързано с това име, му принадлежи. Чрез правото си на вето Гърция не допуска признаването на независимата държава под това име. Заради този проблем Организацията на обединените нации и Европейският съюз признават държавата, използвайки „временното“ (до разрешаване на спора) име the Former Yugoslav Republic of Macedonia (Бивша югославска Република Македония) и в много официални и международни документи се използва това име. Граждански организации на републиката обявяват това име за обидно и настояват за отпадането му.

Редица страни, включително четири от постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Великобритания, Русия и Китай) признават Македония също под името Република Македония (Republic of Macedonia).

На срещата в Букурещ на НАТО през 2008 година Гърция използва правото си на вето, заради неразрешения спор за името на Република Македония.

Заев: Близо сме, но е важно този договор да бъде устойчив, траен и безопасен за бъдещите поколения

"Може би ще говорим с Атина и се надявам, че ще бъде много скоро. Не бих дал други коментари освен съвместното изявление, издадено от М...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com