ООН: Албания първа в Европа и шеста в света по производство на канабис

2665
 ООН: Албания първа в Европа и шеста в света по производство на канабис
Снимка: ОДМВР – Бургас

Албания се споменава като основната държава на произход на канабис в Европа и шестата в света за периода 2015-2019 г., според последния глобален доклад за наркотиците през 2021 г., публикуван от UNODC , глобалният офис на ООН за престъпност и наркотици.

На графиката, публикувана в доклада, „ Основни държави на произход на канабис”, според докладите на страните членки, където са изследвани 71 държави за периода 2015-2019 г., Албания е посочена на шесто място в света, след Мароко, Афганистан, Пакистан, Ливан, Ислямска република Иран.

Според проучването Албания е на първо място в Европа, надминавайки Испания и Холандия. Испания се споменава като осмата в света, докато Холандия е девета, съобщава Balkan web.

В Гърция арестуваха македонец със 167 кг канабис и пистолет

Близо 167 килограма канабис и пистолет бяха открити от гръцката полиция в товарен камион на магистралата от Евзони към Солун и арестува...

Посочва се също, че албанските мрежи, тъй като са важни в търговията с кокаин в цяла Европа, прилагат така наречения бизнес модел „от край до край“, ефективен модел, който изключва трети страни и управлява процеса от началото до края.

"Разнообразието от участници във веригата за доставка на кокаин между Латинска Америка и Европа улесни увеличаването на наличността на кокаин в Европа", се казва в доклада.

В диаграмата албанците представляват значителна част от чуждестранните граждани, арестувани във връзка с индивидуални изземвания на кокаин, изчислени според размера на изземването.

По този начин 25% от арести от първо ниво в търговията са на хора от албански произход. Освен албанските групи, участващи в разпространението на кокаин в цяла Европа, участват и сърбохърватските групи. Гражданите на Босна и Херцеговина, Хърватия, Черна гора и Сърбия също се превърнали в ключови играчи при набавянето на големи количества кокаин и организирането на транспорт и продажби на европейски купувачи, сочи докладът. Заключението е, че това явление е довело до засилена конкуренция и по-чести случаи на сътрудничество между различни групи, участващи в търговията с кокаин, което е довело до по-ефективна верига на доставки, придружена от високи нива на отглеждане и производство на кокаин в Южна Америка, и по този начин се увеличи наличността на кокаин в Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Спират Threads в Турция временно

Буяр Османи: До 5 години Северна Македония ще е част от ЕС

Гърция изпрати хуманитарна помощ на Ивицата Газа

Пендаровски: Ако делим гражданите на етническа основа, страната ще се върне назад

Вучич: Ново правителство - преди майските празници

"Реките пресъхват, а езерата изчезват": Гърция е изправена пред водна криза

Стрелба пред нощен клуб в Солун

Предизборно: В Македония се нападат политически с "български диктат"

Из полицейски наръчник в Гърция: Шамарите и драскотините не са домашно насилие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com