ОССЕ отбеляза нарушения по време на изборите в Албания

1752
ОССЕ отбеляза нарушения по време на изборите в Албания
Снимка: Getty Images/Guliver

В хода на кампанията за избор на парламент на Албания се отбелязва използването на административния ресурс от страна на властите и случаи на насилие. Като цяло, обаче, волеизявлението е протекло успешно, отбелязват наблюдателите на ОССЕ.

БГНЕС припомня, че на 25 април в Албания се проведоха парламентарни избори. За мандат в 140-местния парламент се състезаваха 12 партии и коалиции. Право на глас имаха 3,6 млн. граждани. По данни на ЦИК, избирателната активност достигна 48%, а гласуването протече без сериозни инциденти. Албанските медии съобщиха за случаи на снимани бюлетини, опити за агитация и конфликти в отделни секции.

Според данните от преброените 4 910 секции от общо 5 199, управляващата Социалистическа партия на премиера Еди Рама води с 48,67%, опозиционната Демократическа партия е на второ място с 39,41%, а Движението за социалистическа интеграция 6,85%.

„Въпреки пандемията от COVID-19 и фактът, че не се проведе гласуване в чужбина, гражданите на Албания излязоха да гласуват“, заяви на пресконференция ръководителят на мисията наблюдатели и вицепрезидент на Парламентарната асамблея на ОССЕ Азай Гулиев.

В повече от 20 избирателни секции в Тирана е използвана системата за електронно гласуване и преброяване на гласовете и за първи път в цялата страна е използвана система за електронна идентификация на избирателите и „въпреки трудностите в отдалечените райони, системата се оказа ефективна, подчерта Гулиев.

По оценка на ОССЕ, ЦИК е успяла да изпълни своите ангажименти подобаващо, „действала е прозрачно и е заслужила уважението на всички участници“.

В същото време в хода на кампанията са използвани административни ресурси.

„Министрите провеждаха кампания, докато изпълняваха официалните си задължения, в резултат на което управляващата партия получи забележимо предимство. Натискът върху държавните служители продължава да създава безпокойство“, каза ръководителят на екипа наблюдатели от ОССЕ.

На парламентарните избори в Албания води СП на Еди Рама

По данни на Централната избирателна комисия към 06:20 ч., до момента са преброени бюлетините в 966 секции от общо 5199 в цялата страна....

Личните данни на около 900 000 албанци станаха достъпни за някои политически партии, с което бяха нарушени правата им.

Инцидентите с проява на насилие, които предшестваха гласуването в неделя и доведоха до убийството на един човек в Елбасан и раняването на други четирима, трябва да бъдат разследвани, категоричен е Гулиев.

Представителят на ПАСЕ, полският сенатор Александър Почей заяви, че, като цяло, процесът на гласуване е протекъл успешно и много по-добре, отколкото кампанията.

„Разбираме, че не е лесно да бъдат доказани всички нарушения и не това е нашата задача. Ние с ме наблюдатели, а не съдии. Но делегацията на ПАСЕ знае за провежданите от албанските власти разследвания на сериозните случаи и очаква да бъде информирана за резултатите“, подчерта европейският наблюдател.

Изборите в Албания бяха наблюдавани от 122 наблюдатели от 20 държави. , РИА Новости

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com