Отрочето на диктатора Тито ТАНЮГ е вече минало

2406
Отрочето на диктатора Тито ТАНЮГ е вече минало
Снимка: iStock/Guliver

Бившата информационна агенция на Сърбия ТАНЮГ вече е частна компания. Тя беше заличена от Търговския регистър на 9 март тази година.

Новият главен редактор на ТАНЮГ Тачно (Tanjug Tacno) е Йована Йоксимович. Пред медиите тя уточни, агенцията вече не е обществено предприятие и всички нейни услуги са регистрирани в компания „Тачно” ООД, чийто директор е Маня Гърчич.

Съгласно договора с Републиканската дирекция за собствеността, марката ТАНЮГ е предоставена на компания „Тачно” за срок от 10 години.

Маня Гърчич обяви, че започва модернизирането на ТАНЮГ с големи финансови инвестиции и стартирането на телевизия ТАНЮГ.

През декември миналата година бе потвърдено, че компания „Тачно” от Белград е купила имуществените права на агенция ТАНЮГ за 628 000 евро за определен период от време.

Основатели на компанията са РТВ Панчево и „Минакорд медиум”.

ТАНЮГ (Телеграфна агенция Нова Югославия) е основана като информационно-пропагандна агенция на Титовите партизани по време на Втората световна война. Решението за нейното създаване е взето от Югославската комунистическа партия на 5 ноември 1943 г. в гр. Яйце, Босна и Херцеговина.

При управлението на диктатора Тито и неговите наследници ТАНЮГ се отличи със своята антибългарска политика, поставяйки завидни рекорди. Изследване от началото на 90-те години свидетелства, че статиите срещу България на агенцията са били три пъти повече, отколкото всички антибългарски публикации в цял свят взети заедно.

От 2008 г. ТАНЮГ е телеграфна агенция на Сърбия.

През декември миналата година правителството на Сърбия прие план за действие за осъществяване на медийна стратегия за периода 2020 – 2025 г.

Планът предвижда до четвъртото тримесечие на 2021 г. държавата да отчужди изцяло Политика АД, като крайният срок за приключване на приватизацията на новинарската агенция ТАНЮГ е първото тримесечие на 2021 г.

Планът за действие предвижда промяна на 13 закона през следващите две години, като най-големите от тях се отнасят до Закона за обществената информация и медиите, Законаза електронните медии и Закона за услуги на обществените медии.

Предишната медийна стратегия предвиждаше пълно оттегляне на държавата от медиите, а законният срок за преотстъпване на собствеността на държавата изтече на 1 юли 2015 г. Целта беше да се предоставят еднакви пазарни условия и конкуренция тази област, особено в местните среди, където малките частни медии изчезнаха, тъй като бяха зависими от малък пазар, а тези, които бяха общинска собственост, оцеляха, благодарение на парите от бюджета.

Авторът на "Лане мое" Желко Йоксимович купи агенция Танюг

Сръбската поп звезда Желко Йоксимович, автор на хита "Лане мое", спечелил 2-ро място на "Евровизия 2004", влезе в журналистиката. Той к...

Агенция ТАНЮГ беше закрита с решение на правителството на Сърбия на 31 октомври 2015 г. Въпреки това тя продължи да функционира с финансовата помощ на държавата, участваше в държавни търгове, получаваше поръчки и подписваше договори с държавните институции.

В края на декември 2020 г. стана ясно, че частната компания Минакорд медиум – собственост на сръбския певец Желко Йоксимович и на съсобственичката на ТВ К, Маня Гърчич ще купят агенция ТАНЮГ.

Според решение, вписано в Търговския регистър на Сърбия, правителството дава съгласието си за предоставяне на имуществените права на компания „Тачно“ ООД от Белград.

Фирмата „Тачно“ е основана през ноември 2020 г., а нейни собственици са Минакорд медиум и РТВ Панчево.

Агенцията по приватизацията организира два търга за продажбата на ТАНЮГ, но те бяха обявени за неуспешни поради липсата на купувачи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com