Парламентарни избори в Македония - през декември тази година

567
Парламентарни избори в Македония - през декември тази година
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Лидерите на четирите основни политически партии в Република Македония постигнаха споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори на 11-ти декември тази година, предаде БГНЕС.

По този начин се слага край на политическата криза в западната ни съседка, която избухна в началото на миналата година. В петък (2 септември) се очаква да бъде сформирано и служебно правителство с участието на представители и от опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ на Зоран Заев.

"Балканският маршрут" за трафик на мигранти не е напълно закрит

Корумпирани български полицаи участват в пропускането на нелегални мигранти и чрез подкупи подобряват приходите си. Това пише австрийск...

Лидерската среща с участието на Никола Груевски от ВМРО-ДПМНЕ, Зоран Заев от СДСМ, Али Ахмети от ДСИ и Мендух Тачи от ДПА продължи близо 6 часа. Груевски пръв напусна срещата и обяви, че неговата партия приема всички предложения на опозицията, с една-единствена цел СДСМ да няма мотиви за ново отлагане на вота. Приехме всички условия на СДСМ с една-единствена цел – да не намерят ново алиби за отлагане на изборите. ВМРО-ДПМНЕ е готова да подпише всичко, за което ще се договорят останалите три партии. Оставяме СДСМ, ДПА и ДСИ да се споразумеят. Ще се върнем по-късно, когато те бъдат готови със споразумението, за да го подпишем“, каза Груевски, който напусна срещата около 18.30 часа българско време.

На разговорите присъства и американският посланик Джес Бейли.

Груевски поясни, че предложението на СДСМ за главен редактор на държавната телевизия МТВ да бъде назначена Санта Аргирова, която е известен партиен активист, включително и началник-кабинет на техния министър в миналото Илинка Митрева, е доказателство, че партията на Зоран Заев прави всичко възможно, за да се отложат изборите. Според него СДСМ не иска решение за МТВ, която да бъде независима обществена медия, а търси партийно решение. Груевски заяви, че те са приели и това предложение с единствена цел да не бъдат отложени отново изборите. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ отново подчерта, че неговата партия, както и предишните пъти през април и юни, е готова за избори.

"Македония победи". Това написа във Facebook Зоран Заев минути след като стана ясно, че четиримата лидери са подписали споразумението. По неофициална информация опозицията ще ръководи вътрешното министерство в служебния кабинет. Начело на това ведомство ще застане дясната ръка на Заев Оливер Спасовски.

Георге Иванов: Пазим не само границите на Македония, но и Европа

Македонската гранична служба и специалните полицейски части защитиха и защитават не само границата на страната, но и на Европа, пише БГ...

Всички социологически проучвания сочат категорична победа на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски. Разликата между ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ е над десет процента.

Държавната избирателна комисия /ДИК/ обяви, че е готова с всички проверки и е в състояние да оповести окончателния избирателен списък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com