X
 
 

Партията на Ердоган иска нови местни избори в Истанбул

1302 1
Партията на Ердоган иска нови местни избори в Истанбул
Снимка: Getty Images
Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) се подготвя да поиска от Върховната изборна комисия на страната да се повторят местните избори в Истанбул.

"Казахме преди, че бихме желали да поискаме да се (състоят) отново изборите в Истанбул" с позоваване на правото на възражения заради нередности, посочва заместник-председателя на партията Али Ихсан Явуз пред в. Hurriyet Daily News.

Резултатите от досегашното преброяване в Истанбул наклониха везните в полза на кандидата на опозиционната Републиканската народна партия (РНП) - Екрем Имамоглу. След като ПСР изгуби кметските места в повечето големи градове на страната, а разликата между Имамоглу и бившия премиер Бинали Йълдъръм (кандидат на ПСР) бе по-малко от 1 процентен пункт, управляващите оспориха победата и поискаха повторно преброяване в някои окръзи.

Партията на Ердоган ще иска касиране на изборите в Истанбул

От управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Ердоган заявиха, че ще поискат касиране на изборите ...

Досегашните резултати сочат, че Имамоглу води с малко над 21 хил. гласа - той е получил общо 4.71 млн. бюлетини, докато за Йълдъръм са гласували 4.149 млн. души в най-големия турски град.

В някои окръзи като Малтепе повторното преброяване продължава след обжалване на ПСР. Изборната комисия обяви по-рано тази седмица, че по-късно ще реши дали да анулира вота в Бююкчекмедже, където също печели РНП.

Според управляващите в Бююкчекмедже изборният процес е бил съпътстван от нередности, свързани с адресната регистрация на над 11 000 души.

Не е известно кога ще бъде внесен искът за повторни избори в Истанбул. Според други турски медии ПСР ще изчака решението на комисията дали да бъде анулиран вотът в Бююкчекмедже.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
    Даже закъсня, след толкова мошеничества обособенно големи размери се очакваше. Това е правото на народа. Сега милиардите на великите сили исипани за да загубе Ердоган отидоха напразно, айде пак схемата се разнищи.
Последно в Актуално