Пендаровски: Ако не влезем като македонци, които говорят македонски, нямаме нужда от такъв ЕС

9832
Пендаровски: Ако не влезем като македонци, които говорят македонски, нямаме нужда от такъв ЕС
Снимка: Getty Images

"Като президент досега не съм получил нищо в писмена форма или получавал устна информация, че на срещата в София на Османи е предаден набор от искания, както твърдят медиите“. Това казва президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, цитиран от МИА.

В интервю за „Топ Тема“ на телевизия Телма той потвърди, че през последните три месеца е извършена интензивна двустранна работа със София за преодоляване на недоразуменията и че Северна Македония използва благоразположението на Германия като председател на ЕС, който има стратегически интерес от европейска интеграция и провеждане на първите междуправителствени конференции със Северна Македония и Албания.

Пендаровски: Вярвам, че България няма да бъде причина за разочарование за нас

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски направи обръщение днес на Форума за глобална сигурност „GLOBSEC 2020“ в ...

„До този момент, дори на словесно ниво, никой от българска страна не е искал промени в Конституцията. По отношение на тълкуването на двустранното споразумение, не за първи път някой от София иска политическа декларация или изявление, което да обяснява някои неща в Споразумението от 2017 г. Има изявление на президента Радев с искане за анекс към това споразумение, което се твърди, че не е спазено или на практика ново споразумение, казва Пендаровски, цитиран от БГНЕС.

Той добавя, че и по някои други повода има предложения от София да се направи политическо изявление или декларация, че и двете страни ще се ангажират с комисия, съставена от историци, която да работи по-бързо, но няма времева рамка за нейната работа.

„Уверявам ви, че нашата комисия, съставена от това споразумение, съставена от историци от двете страни, работи съвсем стабилно. През последната година тя изобщо не работеше заради пандемията и заради изборите, които отложихме. По това време имаше джентълменско споразумение за това. Комисията не може да работи онлайн. Освен тази година, когато нямаше срещи, мога да ви уверя, че комисията работи с доста добър резултат. И твърдя, че няма нито една историческа комисия от този формат в никоя европейска държава, която през последните 100 години да е работила по-добре и по-бързо от нашата, казва Пендаровски за работата на Съвместната македонско-българска комисия по исторически въпроси, която утре и вдругиден в Скопие трябва проведе десетото си заседание.

По отношение на натиска от страна на България за преразглеждане на Споразумението от 2017 г., можем да предложим да потвърдим само с някаква политическа декларация, че наистина сме имали предвид под някои точки от споразумението, ако те се нуждаят или да убедят членовете на ЕС, но в параметрите от това споразумение, а не за ново споразумение, каза Пендаровски. „Не е възможно е да се обсъжда каквато и да е промяна в Конституцията или приложения и допълнения към споразумението, не е необходимо“, допълни Пендаровски.

Пендаровски иска достоен живот за македонците у дома, а не в чужбина

"Днес, когато отбелязваме 117 години от Илинденското въстание и 76 години от Първата сесия на Антифашистко събрание за народно освобожд...

Той уточнява, че недоволството в София се дължи на предполагаемото пренебрегване от страна на Северна Македония на Споразумението от 2017 г. в интерес на това от Преспа. Предвид различията в правния смисъл на тези споразумения, едното е двустранно, а другото международно и двете споразумения в политически смисъл са еднакво важни за страната, тъй като и двете отварят големи врати за европейска интеграция. „Можем да подпишем декларация, която би потвърдила ценностите, на които се основава Споразумението за добросъседство“, категоричен е държавния глава. 

По отношение на рамката за преговори, той отбеляза, че в ЕС се водят вътрешни разговори за хармонизиране на нейното съдържание. „И нашата дипломация, косвено и двустранно се опитва да изясни вижданията ни по оспорваните реплики на България, приложени към обяснителния меморандум, който тя изпрати до ЕС и страните членки - оспорвайки етногенезата, македонския народ и македонския език като диалектна форма. на български и с официалното им изменение на преговорната рамка е, че трябва да се използва само „официалният език“, без да се споменава „македонски“, което няма смисъл. Практически неща, за които не може да се преговаря, защото македонският език отдавна е езиков факт.

Той повтори изявлението си, в което изказва твърда държавна позиция, че „ако не влезем като македонци, които говорят македонски, нямаме нужда от такъв ЕС“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция изпрати хуманитарна помощ на Ивицата Газа

Пендаровски: Ако делим гражданите на етническа основа, страната ще се върне назад

Вучич: Ново правителство - преди майските празници

"Реките пресъхват, а езерата изчезват": Гърция е изправена пред водна криза

Стрелба пред нощен клуб в Солун

Предизборно: В Македония се нападат политически с "български диктат"

Из полицейски наръчник в Гърция: Шамарите и драскотините не са домашно насилие

Пендаровски предизвиква на дебат лидера на опозицията в РСМ

Гръцките мотоциклетисти умират най-често в Европа

Ръчна граната избухна в Прищина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com