Пендаровски смята, че няма национално съгласие за членство в ЕС на Северна Македония

1636
Пендаровски смята, че няма национално съгласие за членство в ЕС на Северна Македония
Снимка: Getty Images

В Република Северна Македония за съжаление няма национален консенсус да продължим по пътя към ЕС, смята президентът на страната Стево Пендаровски. По думите му политическите партии твърдят, че са за членство на страната в ЕС, но когато се уточни въпросът за конкретната преговорна рамка и условията в нея, ”половината от тях ги няма”, пише БГНЕС. 

„Първият ангажимент в този смисъл е промяната на конституцията. Чрез това трябва да бъде показано дали си за или не си за ЕС, защото съдържанието на преговорната рамка е ясно. Конкретният ангажимент - българите да бъдат вписани в преамбюла на конституцията ни е познат и ако има вписани шест други народа в конституцията какво е спорното? Как рушим македонската държава, ако впишем още българи, хървати, черногорци,  може би евреи”, попита Пендаровски в изявление пред медиите след участието си в кръглата маса „Западните Балкани, между Запада и Изтока: Северна Македония – член на ЕС до 2030 г.“ в Скопие.

Косово официално подаде молба за членство в ЕС

Косово официално подаване на заявление за членство в Европейския съюз. На церемонията по подписването присъстваха президентът на Р...

Той не вижда поле, на което може да помогне в тази ситуация, защото „позициите на политическите партии са толкова „вкопани” в партийната реторика, която смятат, че ще им донесе успех на следващи избори, че не я напускат” и припомни, че депутатите от ВМРО-ДПМНЕ имат подписани нотариално заверени декларации, „че и на сън няма да подпишат промяна в конституцията”. 

Според Пендаровски решението е „постоянно публично да се обяснява, че ако българите бъдат вписани в преамбюла на конституцията, това не руши държавата и става дума за абсолютно безопасна ситуация”.  

Пендаровски не разпознава като заплаха, нито открива скрити мотиви и в срещата, която се проведе в Тирана във вторник с лидерите на албанските политически партии в Северна Македония и премиерът на Албания Еди Рама.

„Отдавна мина времето, когато гледахме на политическите процеси, събития или срещи, които се провеждат в Тирана, като на заплаха за нашата сигурност. Да не забравяме, че Република Албания е член на НАТО и заедно с нас започна преговори в ЕС. Албания е наш приятел и изобщо не се съмнявам в някакви скрити мотиви на албанския премиер Еди Рама. Познавам го доста добре и не смятам, че там се създават някакви антимакедонски сценарии“, каза Пендаровски.

Скопска комплексарщина - искат и Вапцаров, а МВнР защо мълчи?

В неподходящ момент и на доста неподходящо място Република Северна Македония реши да покаже колко мрази България. В дните, в които бълг...

Относно коментарите, които се появиха в страната, че албанските лидери са били извикани в Тирана, за да съгласуват конституционните промени, Пендаровски посочи, че всички, които са били в Тирана, преди месеци още са заявили, че ще подкрепят промяна на Конституцията, за да бъдат вписани в нея българите.

„От тази гледна точка няма нужда Еди Рама да призовава албанските политици в Тирана, защото те не представляват проблем за промяна на конституцията, поне не и тези, които бяха в Тирана. Не виждам никаква особено лоша предистория в тази среща”, посочи Пендаровски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com