Пети ден на протести в Сърбия срещу "изборните фалшификации"

866
Пети ден на протести в Сърбия срещу "изборните фалшификации"
Снимка: Getty Images / Guliver

В сръбската столица Белград, но и в повечето големи градове на страната като Ниш, Нови Сад, Кралево, Валево,Смедерево, Крушевац и Ужица, за пети ден подред се проведоха протести срещу "диктатурата, изборните фалшификации, тоталният контрол над медиите и цензурата". Протестиращите искат и оставката на председателя на Народното събрание Мая Гойкович.

В протестите, които се организират в социалните мрежи, участват предимно млади хора. В Белград множеството се събра пред Скупщината /парламента, бел.ред./ и оттам потегли към централните улици на града и спираше пред значимите държавни институции и обществената телевизия РТС където скандираше: "Искаме да предавате на живо".

Косово не иска и да чуе за "икономическа Югославия"

Министърът на външните работи на Косово Енвер Ходжай официално отхвърли предложението на сръбския премиер и бъдещ президент Александър ...

Демонстрантите носеха и плакати с надписи: "Долу диктатурата", "Няма да бъдем евтина работна ръка", Стига терор от страна на властта", отбелязва БГНЕС.

Един от протестиращите заяви пред РТС, че са на улицата, защото е необходимо да се каже, че има хора, които виждат какво се случва и не искат да мълчат. "Това нещо е много важно. Ние сме сърцевината, от която ще тръгнат големите промени в тази страна. Ние имаме този потенциал. Ние нямаме организатори, няма никой пред нас. Ние се включихме в протестите спонтанно, по призив на студентите", каза още той.

Въпреки лошото време и дъжда в центъра на Ниш се събра огромно множество, което мина по централните улици на града. Демонстратите скандираха: "Вучич крадец", "Ти не си наш президент", "Всички на улицата"...Минавайки покрай билбордовете с лика на новоизбрания президент Александър Вучич протестиращите хвърляха яйца.

В Нови Сад в протеста се включиха над 5000 души, съобщава белградското издание "Блиц" и уточнява, че днес в сръбската столица протестът ще започне в 12.00 часа, а не както обикновено в 17.00 часа. Демонстрантите минаха по централните улици на Нови Сад и скандираха: "Не искаме сандвичи, а революция", "Стига цензура", "Сърбия не е частна фирма"....

Протестите срещу Вучич не спират

В сръбската столица Белград и в повечето големи градове на страната се проведоха за четвърти път подред масови протести срещу "диктатур...

В Крагуевац протестиращите срещу "Диктатурата на Вучич" на централния площад "падаха в безсъзнание", а по време на протеста в Кралево множеството скандираше: "Не сме овце", "Искаме по-добър живот, но не на телевизора". В Зайечар младежите носеха плакати с надписи: "Сърбия до Токио, да свалим Пинокио".

Припомняме, че протестите в Сърбия започнаха след избора на сегашния премиер Александър Вучич за президент. Той спечели на първи тур по време на вота на 2-ри април. Вучич управлява Сърбия като министър-председател от 2012 година. Той ще стъпи в длъжност като държавен глава на 1-ви юни, когато изтича мандата на сегашния президент Томислав Николич.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Главчев обсъди с Курти разширяване на сътрудничеството на България с Косово

Дни преди изборите: Пендаровски се застъпи за конституционните промени в РСМ

Северно Косово: Сърбите имаха шанс за мирна промяна и го бойкотираха

Премахнаха НАТОвска бомба в Ниш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com