"По-зле сме от псевдодемокрация": Защо протестите в Сърбия утихнаха?

4257
"По-зле сме от псевдодемокрация": Защо протестите в Сърбия утихнаха?
Снимка: Getty Images

Месец след оспорваната изборна победа на управляващата партия на сръбския президент Александър Вучич ("Сръбска прогресивна партия") на опозицията в западната ни съседка ѝ остана само да се надява на помощ от Европа. Коалиция "Сърбия срещу насилието" иска силна реакция от Европейския парламент, която да даде нов тласък на затихващото протестно движение.

Още: Майдан на Балканите? Русия няма да го позволи без кръв: Говори Руслан Трад (ВИДЕО)

Съмнения за нередности

Партията на Вучич (СПП) спечели 46,75% от гласовете на предсрочните парламентарни избори, които според европейските наблюдатели са били белязани от "сериозни нарушения", включително "купуване на гласове" и "подмяна на бюлетини".

Още: Евронаблюдател: Никога не съм виждал това, което видях на изборите в Сърбия

Протести избухнаха в Белград в края на миналата година с искане за касиране на парламентарните и местните избори. Обвиненията към управляващата партия са, че незаконно е докарала автобуси с хора от други региони и от чужбина, за да гласуват в сръбската столица. Републиканската избирателна комисия обаче отхвърли петицията на опозиционната коалиция „Сърбия срещу насилието“ за анулиране на изборите.

Протестите утихнаха

Първоначално демонстрантите провеждаха ежедневни демонстрации до 30 декември, след което показаха признаци на загуба на инерция. Сега опозицията възлага големи надежди на евродепутатите, които включиха в дневния си ред "положението в Сърбия след изборите", пише в свой материал Уна Саблякович от AFP, цитирана от БГНЕС.

"Постигнахме целта си и днес Европа и целият свят знаят, че хванахме крадците", заяви Мариника Тепич, един от лидерите на опозиционната коалиция "Сърбия против насилието" (СПН), която спечели 23,66% от гласовете на изборите на 17 декември. "Получихме отлична новина от Европа, от нашето европейско семейство - в Европейския парламент ще се проведе дебат относно откраднатите избори в Сърбия".

Още: Сръбските ченгета и шпиони: Винаги на апетитен пост

Президентът Александър Вучич настоява, че не обръща голямо внимание на дебата, насрочен в парламента в Страсбург. "Интересувам се от сесията на сръбския парламент", коментира той. "Всеки опит на западняците да повлияят на решенията на сръбската администрация, ще бъде обречен на неуспех".

Сръбският парламент има един месец, считано от 12 януари, за да проведе първата си сесия. Според официалните резултати СПП, която е на власт от 2012 г., ще има абсолютно мнозинство със 129 места от общо 250, а "Сърбия срещу насилието" ще има 65 депутати. Опозицията обаче поддържа напрежението относно евентуална колективна оставка или някакъв друг начин за възпрепятстване на работата на парламента.

Представителите на управляващата партия не изглеждат притеснени, а сръбският президент изрази надеждата си, че правителство ще бъде съставено през март.

Още: Пребитият сръбски опозиционер е частично парализиран

Снимка: Getty Images

Местните избори - операция за "стотици хиляди евро"

На най-оспорваните местни избори в Белград листата, свързана с управляващата партия, спечели 49 от 110-те места в общинския парламент, а СПП - 43.

Опозицията и наблюдателите твърдят, че СПП е организирала превоз на хиляди нерегистрирани гласоподаватели в столицата, за да гласуват "в мащаб, който решително е повлиял на резултата". Според директора на неправителствената организация CRTA Раса Неделков "за това е било платено на много хора. Така че става дума и за корупция. Говорим за операция, която сигурно е струвала стотици хиляди евро".

Още: Сръбският военен министър: Няма място за паника, не се връщаме към 90-те години

Опозицията предприема серия от правни действия срещу тази предполагаема измама. На 12 януари беше подадена наказателна жалба, но съдът постанови, че тя е недопустима. Според няколко правни експерти по-голямата част от сръбските институции са под контрола на държавата, което прави изхода от институционалните обжалвания несигурен.

"Предстои да видим какво ще каже Конституционният съд, но ако безрезултатно изчерпим всички правни механизми, тогава можем да заключим, че вече не сме псевдодемокрация, а по-скоро автокрация", заяви в интервю за агенция "Фонет" професорът по конституционно право Танасие Маринкович, който е и член на националната избирателна комисия.

"Изборите приключиха", каза Александър Вучич. "Решението се взема от РИК (избирателната комисия), а не от медиите или политиците". Президентът заяви също, че няма проблем с продължаването на протестите по улиците, "стига демонстрантите да не бият никого и да не нахлуват в институциите", като имаше предвид опита за проникване в кметството на Белград на 24 декември. Демонстрантите бяха отблъснати от полицията и повече от 30 души бяха арестувани. Някои от тях все още са задържани близо месец по-късно.

Още: САЩ одобриха продажбата на ракети Javelin за Косово, Вучич е недоволен

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com