Политици и медии оцениха високо договора България-Македония

2949
Политици и медии оцениха високо договора България-Македония
Снимка: БГНЕС

Политици и световните агенции дадоха висока оценка за подписания вчера (1 август) в Скопие договор между България и Македония.

„Приветствам подписването на Договора за приятелство между България и Македония като стъпка в правилна посока. Добросъседските отношения между България и Македония са решаващи за гарантирането на стабилността в региона“, заяви британският министър по въпросите на ЕС сър Алън Дънкън, който е в Скопие. Той изрази увереност, че парламентите на двете страни ще ратифицират споразумението.

Европейската комисия приветства Договора между България и Македония

Европейската комисия (EК) приветства подписването на двустранния Договор за приятелство и добросъседство между България и Република Мак...

Висока оценка за подписания договор преди него дадоха и ръководителката на ЕС дипломацията Федерика Могерини, еврокомисарят Йоханес Хан и германският външен министър Зигмар Габриел.

Македонският премиер Зоран Заев и българският му колега Бойко Борисов подписаха договор за приятелство, стъпка която слага край на дипломатическите боричкъния и ще засили евроинтеграцията на Македония, изтъква агенция Ройтерс. Трудните отношения на Македония с нейния по-голям източен съсед, с който споделя близки религиозни, исторически и езикови връзки, възпрепятстваха усилията на Скопие за присъединяване към НАТО И ЕС, към които принадлежи България, казва се в коментара.

В съобщението си за събитието агенция Блумбърг изтъква, че България ще подкрепа на амбициите на Македония да стане член на ЕС и НАТО. Този ход е част от подновеното присъединяване към ЕС на Балканите, където страни, включително Сърбия, се надяват да последват Хърватия, най-новия участник в общността, коментира агенцията.

Сръбското радио Б-92 цитира Зоран Заев, че договорът е „послание към ЕС и НАТО, че регионалните държави и проевропейските ръководства заслужават европейска перспектива“. Радиото цитира още македонския премиер, който каза, че неговото правителство „е решило да води политика на решения, а не на проблеми“.

Бойко Борисов пристигна в Скопие (ВИДЕО)

Министър-председателят Бойко Борисов заедно с официалната делегация пристигна в Скопие. По-късно днес се очаква да бъде подписан Догов...

От друга страна, медията припомня, че най-голямата македонска партия ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски се противопоставя силно на договора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com