Политици, журналисти и общественици срещу "лудостта на Вучич" след шокираща пресконференция

4458
Политици, журналисти и общественици срещу "лудостта на Вучич" след шокираща пресконференция
Снимка: Getty Images

Съботната пресконференция на президента Александър Вучич, на която бяха показани избити тела, е кулминацията на "парадокса и политическата патология, в която Сърбия е тласкана след 2012 г." Това каза бившият сръбски президент Борис Тадич днес по повод скандална пресконференция на сръбския президент, на която демонстративно бяха показани тела на мъртви хора в ужасяващи изображения.

"Показването на избити тела, което нарушава човешките права както на жертвите, така и на техните семейства, е нещо, което не може да си представим в никоя нормална държава," каза Тадич пред "Данас".

Тадич смята, че особено парадоксално на тази пресконференция е фактът, че президентът е изразил отвращение от представените престъпления, като се има предвид, че тази престъпна група е извършила същите престъпления като тези в основата на режима на Вучич и в пряк контакт с най-близките му сътрудници и лични приятели.

Според него „престъпната група на Беливук, която всъщност е откъсната бойна формация на Сръбската прогресивна партия (СПП), открито е показвала отвличането и измъчването на своите престъпни съперници в социалните мрежи, без президента и най-близките му сътрудници Братислав Гашич, директор на БСК, и Ненад Стефанович - министър на вътрешните работи и отбраната, както и премиерът Ана Брнабич, да си мръднат пръста или да се произнесат по този повод.

"Във всяка нормална държава всички те, като лидери на тази държава, би трябвало да подадат оставка незабавно, вместо да се хвалят, че участват в борбата срещу организираната престъпност, като всъщност става въпрос само за борба в техните собствени редици", каза Тадич.

Престъпници над 1500 пъти подслушвали Вучич

Семейството на сръбския президент Александър Вучич е било подслушвано незаконно 1572 пъти. Това съобщи след заседанието на Съвета по на...

Както той посочи, изображенията, показани от Вучич, "са не само изображения на престъпления, извършени от престъпни групи, а и изображения на Сърбия под управлението на Вучич".

Инициативата "Да не давим Белград" оценява, че случаят с организираната престъпна група на Велко Беливук е до голяма степен сблъсък в рамките на управляващата СПП и нейната олигархия. Тази опозиционна инициатива заяви, че престъпните кланове, срещу които държавата се бори днес, са „създадени, развити и укрепени по време на управлението на Александър Вучич и СПП - правителството, което проявява разбиране към тях и не ги наказва дори когато са се заснемали как бият други хора до смърт, с които споделя едни и същи ложи на стадионите и позволява на децата си да са близки с тях."

"Нещо очевидно е гнило в управляващата партия и олигархията, всички тези служители бяха избрани лично от президента Вучич и назначени на отговорни длъжности", оцениха от "Ne davimo Beograd".

Посочвайки, че „през деветте години на управлението на Александър Вучич няма нито една окончателна присъда, нито един сериозен случай на борба с престъпността“, инициативата оценява, че резултатите от борбата на правителството срещу престъпността и корупцията са „катастрофални“.

В "Данас" редица общественици и журналисти заявяват, че медиите са били длъжни "да защитят обществеността от лудостта на Вучич".

Вучич: Изправени сме пред натиск от Запада да признаем Косово

Сръбският президент Александър Вучич очаква диалогът между Косово и Сърбия да продължи през май, за което Белград има готовност. Всичко...

„Особено тревожно е, че Регулаторният орган за електронни медии не е реагирал и не е предупредил, че медиите нарушават закона, като предават тези снимки на живо, въпреки че са знаели и са били информирани, че ще бъдат показани обезпокоителни материали, а и публикуването на противоречиво съдържание по националните телевизии е продължило и след самата конференция", се казва в публикацията.

Президентът на Независимата асоциация на журналистите на Сърбия Желко Бодрожич смята, че пресконференцията, на която бяха показани споменатите снимки, трябва да бъде „знак за един нормален държавен прокурор да вземе спешни мерки и да спре безумията“.

"Искрено призовавам нормалните и некорумпираните държавни органи, ако има такива, да предприемат действия и да защитят държавата и обществото от пълен разпад", каза той.

Журналистката от портала Raskrikavanje Мария Вучич каза за "Данас", че медиите са били задължени да не предават снимките, които държавното ръководство е решило, че трябва да бъдат показани".

Мария Вучич добавя, че това е „скандал“, който трябва да придобие международни размери и че подобни неща не се случват в достойни страни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com