Правителствен глас срещу Ердоган заради кюрдите

14387
Правителствен глас срещу Ердоган заради кюрдите

Вицепремиерът на Турция Бюлент Арънч разкритикува изявлението на президента на страната Реджеп Ердоган, който вчера изрази несъгласие с плановете на правителството за създаване на наблюдателска група за мониторинг на процеса на урегулиране на кюрдския проблем, предаде БГНЕС.

За сформирането на такава група съобщи в четвъртък (19 февруари) вицепремиерът Ялчин Акдоган. Вчера Ердоган заяви, че няма информация за създаване на подобна група, че е узнал за това от медиите и не се отнася положително към идеята.

Нашето правителство смята за полезно създаването на наблюдателска група по решаването на кюрдския проблем. Ние отговаряме за този процес. Изявлението (на Ердоган) може да нанесе вреда на правителството и лично на него, каза Арънч пред журналисти.

Според Арънч невъзможно е човек да си представи, че президентът на Турция не знае за плановете на правителството за сформиране на такава група, тъй като той получава цялата необходима информация.

Междувременно днес излежаващият доживотна присъда исторически водач на забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК) Абдулах Йоджалан призова за конгрес за мирно уреждане на кюрдския проблем.

През есента на 2012 г. ислямско-консервативното правителство на Турция започна преки преговори с Йоджалан за спиране на конфликта, който от 1984 г. е взел близо 40 000 убити. Разработена бе Пътна карта, част от точките в която бяха изпълнени, но впоследствие мирните преговори бяха парализирани, тъй като кюрдите обвиняват Турция, че не е спазила обещанията си към кюрдското малцинство в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com