Предлагат Света София да бъде превърната отново в джамия

7264
Предлагат Света София да бъде превърната отново в джамия

Депутатът от опозиционната Партия на националистическото действие Юсуф Халачоглу е внесъл в парламента на Турция предложение, в което се иска Света София да бъде отново превърната в джамия и да бъдат извършвани в нея ислямски ритуали, предава БНР.

В документа се отбелязва, че решението, с което през 1935 г. Света София е превърната в национален музей, е недействително, понеже и подписът на Ататюрк под това решение е бил фалшифициран.

Истанбулската "Света София" е можело да стане джаз клуб

Музеят „Света София“ в Истанбул, който е бил дълго време християнска катедрала, а по-късно се е превърнал в една от главнит...

Депутатът, който е бивш директор на Съвета за турска история, твърди още, че документът за това, че Света София е джамия се намира в османските архиви от 1453 г. и с скрепен с печата на султан Мехмед завоевателя на Константинопол. 481 години Света София е била джамия и е редно да бъде възстановен този статут, отбелязва той.

Претенциите за превръщането на Света София в джамия не са нови. Членове на различни ислямистки организации отвреме навреме организират протестни демонстрации с подобни искания.

Преди време президентът Реджеп Ердоган в отговор на техните искания бе отговорил” Вие първо напълнете Султан Ахмед,пък после ще видим “,имайки предвид Синята джамия, която е срещу Света София.

Претенции за Света София имат и християнските среди, които искат да бъде възстановена като християнски храм,каквато е била преди 14 века.

Демонстранти в Истанбул поискаха "Света София" да стане джамия

Стотици демонстранти взеха участие в митинг в Истанбул с искането църквата „Света София“ да бъде превърната в джамия, съобщ...

Преди време гръцки депутат бе подал иск. Вселенският патриарх Вартоломей Първи също поставя на вниманието Света София да бъде възстановена като църква или да бъде отворена за извършване на християнски ритуари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com