Президентът на Македония иска бойкот на референдума: "Вървим към историческо самоубийство!"

9640
Президентът на Македония иска бойкот на референдума: "Вървим към историческо самоубийство!"
Снимка: БГНЕС

В рамките на обръщението си на 73-то Общо събрание на ООН в Ню Йорк, държавният глава на Македония Георги Иванов припомни на гражданите на югозападната ни съседка, че гласуването на референдума е право, а не задължение, предава информационната агенция „Макфакс“, цитирана от "Фокус". 

„В тези няколко часа преди влизането в сила на забраната за агитация, искам да изпратя послание до моите съграждани - гласуването на референдум е Ваше право, а не задължение. Никой не може да бъде подведен под отговорност за гласуването, т.е. за отказа си да гласува за референдума", припомни Иванов. Той добави, че всеки гражданин има право самостоятелно да реши дали да излезе да гласува или да бойкотира вота.

Македонският президент ще бойкотира референдума на 30 септември

Македонският президент Георге Иванов няма да гласува на предстоящия референдум на 30 септември за одобряване на Договора с Гърция и зап...

Съгласно думите на Иванов, референдумът може да доведе до подчинено положение на Македония. „Не само името на държавата се променя, но се създава нова държава с ново име. Ние ще сме държава само по име, а не по същество", подчерта македонският президент от трибуната на ООН.

Иванов сподели, че като гражданин е решил да не гласува на 30 септември и изрази надеждите си, че гражданите на Македония ще вземат – съгласно думите му – „мъдро решение“.

Според него, поради блокадата от страна на Гърция, на Македония е отнето правото на просперитет. „Призовавам всички страни, които признават Република Македония под конституционното й име, да не променят решението си. Помогнете ни, като останете пазители на правото ни на самоопределение", бяха думите, с които Иванов се обърна към присъстващите.

Държавният глава на югозападната ни съседка сподели убеждението си, че мнозина ще осъдят речта му пред Общото събрание на ООН. „Може би, докато говоря, се пишат изявления, с които ще осъдят моята реч. Но истината освобождава. Единствената истина е, че ние сме македонци, а нашта държава е Република Македония“, бе заключението на Иванов.

EK реагира на Георге Иванов и съмненията му в присъединяването на Македония

Европейската комисия реагира на изказването на македонския президент Георги Иванов в четвъртък на Мечкин Камен (Мечи камък), в което то...

От правото на самоопределение, подчерта македонският президент, произтича и правото на народа сам да избере своето име и името на държавата, която е избрал. „Все пак, с окончателното споразумение от Преспа, Гърция ни налага ново име и иска същото да се използва erga omnes – и за вътрешна, и за международна употреба. Предвидено е да променим Конституцията си, при което Гърция ще бъде тази, която ще одобрява промените в нея. Чрез това споразумение Гърция ще получи право на постоянен надзор за това как се наричаме, но и как Вие, страните-членки на ООН, ще се обръщате към нас. Гърция получава власт да преименува нашите институции, да цензурира съдържанието на учебниците на нашите деца, да възпрепятства правото на гражданите да изразяват своята македонска идентичност. Ще регулира начина, по който ще се нарича нашия, македонския език“, заяви още Иванов.

Президентът на балканската страна подчерта също, че по време на присъединяването на Република Македония към ООН правото на самоопределение е нарушено. Според него последвалите временни споразумения са приети, са да оправдаят това нарушение – точно както и Договора от Преспа. „Трябва да знаете, че текстът на това споразумение е изготвен без моето знание и без моето съгласие като президент на Република Македония. Споразумението нарушава разпоредба от Конституцията от основополагащо значение. Казано с други думи, на възелът, който започна да се заплита с Резолюции 817 и 845 и Временното споразумение, с Договора от Преспа стана въже за бесене. Република Македония сега трябва да извърши юридическо и историческо самоубийство, за да може законното изличаване на македонския народ да се тълкува като негова собствена воля. Чудя се какво говори това за световното лидерство и споделената отговорност на ООН?", бе въпросът, с който Иванов се обърна към присъстващите на Общото събрание на ООН.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com