X
 
 

Присъди в Гърция за подкупите от Siemens

495 0
Присъди в Гърция за подкупите от  Siemens
Снимка: личен архив
Гръцки апелативен съд във вторник осъди над 20 души за пране на пари по продължаващо отдавна дело за корупция, свързано с германската група Siemens, предава БГНЕС.

Базираната в Бавария Siemens, чиито връзки с Гърция датират от XIX век, се подозира, че е „смазвала“ ръцете на различни служители, за да сключи един от най-доходоносните договори в страната - голямо обновяване на гръцката телефонна мрежа в края на 90-те години.

Скандалът с Novartis в Гърция продължава - бивш министър е на крачка от съд

Бившият гръцки министър на здравеопазването в правителството на ПАСОК и настоящ член на Демократичния съюз Андреас Ловердос е заподозря...

Съдът обяви 22 присъди по делото, включително укриващи се бивши ръководители на Siemens и банкери. Присъдите ще бъдат прочетени в петък.

Повечето от 54-те подсъдими бяха оправдани по давност, периодът, през който техните предполагаеми престъпления могат да бъдат преследвани, е изтекъл.

Осъдените включват бившия шеф на Siemens в Гърция Михалис Христофоракос, който избяга в Германия преди десетилетие.

Неговият заместник Христос Каравелас също се укрива.

Процесът започна през 2015 г., но първоначалното разследване започна преди повече от десетилетие.

Гърция направи нова крачка към сваляне на имунитета на министри и депутати заради дела за корупция

Гръцките депутати гласуваха поправки в конституцията на Гърция, целящи по-лесно съдебно преследване на корумпирани политици. Това беше ...

Междувременно десет от обвиняемите са починали.

През 2011 г. гръцка парламентарна комисия определи, че завишените договорни цени струват на страната поне два милиарда евро през 90-те години.

Като цяло Siemens твърди, че е похарчила около 70 милиона евро за подкупи в Гърция, сочат гръцки съдебни източници.

Смята се, че част от тези пари са попаднали в джобовете на различни високопоставени гръцки служители, които са помагали при посредничеството на договорите.

Парламентарната комисия включва 15 министри или бивши министри от тогавашните две основни партии - Пасок и Нова демокрация, които се редуваха във властта през предходните три десетилетия.

Гръцки министри съдят защитени свидетели, защото ги обвиняват в корупция

Двама бивши гръцки министри заведоха дела срещу защитени свидетели в случая с фармацевтичната компания Novartis. Бившият вицепремиер и...

Двама бивши служители на Пасок - бивш партиен стратег и помощник на бившия премиер Костас Симитис и бивш министър, признаха, че са вземали пари от Siemens.

Единият от тях получи условна присъда затвор през 2017 г., а другият беше оправдан във вторник.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители