Признаха за проведени изборите в Косовска Митровица

18425
Признаха за проведени изборите в Косовска Митровица
Снимка: Getty Images / Guliver

Сърбите в Косовска Митровица отново гласуваха в неделя под засилена полицейска охрана. Така завършиха първите избори, организирани от властите в обявилата едностранно независимост някогашна сръбска провинция, предаде БГНЕС.

Повторните избори в три секции в град Косовска Митровица бяха признати за състояли се, съобщи местната ЦИК. Според данните в изборите са участвали 22,4 процента или 5,2 хил. души.

Последните данни бяха за ръчна обработка на бюлетините под надзора на местни и чужди наблюдатели поради внезапно спиране на електрозахранването.

Извънредните мерки за сигурност бяха планирани за изборите – имаше впечатляващо полицейско присъствие от войници от мироопазващият контингент Кейфор и полицията на мисията на ЕС Eулекс. Те бяха разположени пред и около три избирателни секции в северната част на Митровица, където се гласува за втори път.

Изборите са разглеждани като тест за нормализиране на отношенията между Прищина и Белград. Гласуването приключи в 20 часа, бълг. време, а резултати се очакват по-късно вечерта.

Четири часа преди приключването на изборния ден в секцията избирателната активност бе 16,39% , според избирателната комисия.

Полицейски постове, въоръжени с автоматични пушки и бронирани превозни средства, бяха разположени на възлови кръстовища в Митровица.

Част на Кейфор - четири бронирани коли, оборудвани с малки оръдия, пет камиона и няколко високопроходими военни превозни средства бяха разположени на северния вход на Косовска Митровица.

"Гласувах за по-добро бъдеще. Гласувах за това, което правителството (има предвид сръбското в Белград ) ни насърчава да направим", каза 69-годишната Перса Янкович.

Трийсет и четири годишният Драган Ракич казва, че е бил подложен на натиск от работодателя си, за да упражни избирателното си право.

"Това ми казаха да направя. Може би е по-добре по този начин. Ако гласуваме, от Белград няма да ни забравят", казва той.

Враждебно настроените към сръбското участие в изборите сръбски националисти, вездесъщи край урните на 3 ноември, не се виждаха тази неделя. Преди две седмици маскирани сръбски екстремисти пробиха в три избирателни секции около час, преди да затворят. Те унищожиха бюлетини и урни, което доведе до отмяна на изборите в тези секции.

В останалите три общини в Северно Косово – регион със сръбско мнозинство в който Прищина практически няма контрол - гласуването не бе отменено.

Белград, който се надява скоро да започне преговори за присъединяване към ЕС, насърчи косовските сърби да участват в общинските избори на Косово, които трябва да доведат в Северно Косово до евентуално създаването на "Асоциация на сръбски общини", срещу което пък се обявяват албанските националисти.

Тази асоциация олицетворява известна степен на автономия за сърбите, предвидена от априлското споразумение в Брюксел между Белград и Прищина под егидата на ЕС.

Тя ще замени институциите на сръбската държава в северната част на Косово, чието присъствие се счита за незаконно от албанските власти и западните им съюзници.

Не се потвърдиха опасенията за съвсем ниска избирателна активност, което при неучастие на сърбите, можеше да означава поява на албанци в местното управление на иначе населените със сърби райони. Окончателните резултати в трите секции все още се очакват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com