Ратко Младич се изправя отново пред съда в Хага

1477
Ратко Младич се изправя отново пред съда в Хага
Снимка: Getty Images/Guliver

Бившият босненски сръбски командир Ратко Младич обжалва присъдата си за геноцид и престъпления срещу човечеството пред съдa в Хага, съобщава Би Би Си, цитирани от БГНЕС.

Двудневното изслушване започна, след като беше отложено няколко пъти заради здравните проблеми на Младич и пандемията от коронавирус.

78-годишният Младич ръководи сили по време на клането на босненските мюсюлмани (бошняци) във войната в Босна през 90-те години. Известен като „Месарят на Босна“, той бе осъден на доживотен затвор през ноември 2017 г.

Ратко Младич е постъпил в болница

Ратко Младич, началник-щаб на армията на Република Сръбкса по време на войната в Босна 1992-5 г., е приет в болница заради влошено здра...

След като процесът днес започна, адвокатите на Младич казаха на съда на ООН, че той не трябва да продължава, докато медицински екип не установи способността му да участва. Самият Младич ще говори в продължение на 10 минути в сряда и се яви в съда днес с хирургическа маска, докато повечето съдии участваха чрез видеовръзка. Синът му, Дарко Младич, каза пред АФП, че баща му „не е бил в състояние да се подготви“ за съдебното заседание по обжалването поради здравословните си проблеми.

"Той няма енергията, необходима за този вид дейност и е под въпрос това колко добре работи паметта му", каза той.

Младич, който по-рано се нуждаеше от операция за отстраняване на доброкачествен полип на дебелото черво, поиска отлагане по здравословни причини, отхвърлено преди изслушването.

Майките на Сребреница, група жени, свързани с жертвите на клането в града през 1995 г., заявиха, че трибуналът „не трябва да губи мотивация и трябва да изпълни своята мисия“.

Младич умира до дни?

Един от най-големите военни престъпници след Втората световна война /1939-1945 г./ сръбският генерал Ратко Младич може да почине в бл...

"Надяваме се Младич да бъде признат за виновен за геноцид и в други градове", заяви пред АФП президентът на организацията Мунира Субашич.

Младич е бил военен командир на босненските сръбски сили срещу босненските хърватски и бошнячески армии. Той беше съден от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия (МНТБЮ) през 2012 г. преди осъждането му пет години по-късно. Съдът констатира, че той "значително е допринесъл" за геноцида в Сребреница през 1995 г., където са били убити над 7 000 мъже и момчета от босненски произход - най-лошото зверство в Европа след Втората световна война. Другите обвинения включват военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Той беше освободен от отговорност за втори геноцид в други общини. Съдът ще изслуша жалба на прокурорите срещу тази оправдателна присъда тази седмица.

В края на войната през 1995 г. Младич се укрива и живее в неизвестност в Сърбия, защитен от семейството си и елементите на силите за сигурност. Най-накрая той беше арестуван в къщата на братовчед си в селска северна Сърбия през 2011 г. след 16 години бягство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com