Румъния иска постоянно присъствие на германски войски на територията на страната

1551
Румъния иска постоянно присъствие на германски войски на територията на страната
Снимка: Facebook.com/Marcel Ciolacu

Румънският премиер Марчел Чолаку заяви днес след среща в Берлин с германския канцлер Олаф Шолц, че би искал Германия да има постоянно военно присъствие на румънска територия, съобщи агенция Аджерпрес.

Чолаку, който е на двудневно работно посещение в Германия, бе приет от германския канцлер, с когото обсъдиха присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство, политиката на сигурност и подсилването на Източния фланг на НАТО.

Румъния експулсира 40 служители на руското посолство в Букурещ

Румънското външно министерство съобщи, че 40 служители на руското посолство в Букурещ, заедно със семействата си, скоро ще напуснат стр...

Запитан какво очаква по отношение на подсилването на Източния фланг на НАТО в контекста на срещата на върха на Алианса във Вилнюс и обещанието в Литва да бъдат разположени 4000 военни, румънският премиер каза, че според него на територията на Румъния трябва да има постоянно германско военно присъствие, предаде БТА.

Запознат съм с решението на Германия да изпрати 4000 войници... Надявам се, че скоро ще имаме на румънска територия постоянни германски войски. Очевидно е, че ще бъде дълъг конфликт, каза Марчел Чолаку по повод войната в Украйна.

Той изрази надежда, че с германския канцлер ще вземат решения в тази насока възможно най-скоро.

На съвместната пресконференция Олаф Шолц каза, че Германия подкрепя усилията на Румъния да стане пълноправен член на Шенгенското пространство тази година.

На свой ред румънският премиер отбеляза, че страната му е изпълнила всички изисквания. Германският канцлер благодари на Румъния за „твърдата“ реакция на руската инвазия в Украйна, приемането на „безброй“ украински бежанци и съдействието при доставките на помощ за Украйна, както и за износа на украинско зърно.

Фон дер Лайен: България и Румъния са пример при управление на границите

Председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен заяви, че укрепването на границите на ЕС и тяхното управление са сред главни...

Шолц каза още, че е изключително впечатлен от солидарността на Румъния с Република Молдова. Румънският премиер и германският канцлер са се договорили да започнат междуправителствени разговори за изготвяне на съвместен план за действие по теми от стратегически интерес, съобщава още Аджерпрес, като се позовава на казаното от Марчел Чолаку на пресконференцията.

Румънският премиер отбеляза, че Германия е основният търговски партньор на Румъния. Разговаряхме за икономическото сътрудничество и за това как можем да го развиваме заедно, както в търговската сфера, така и в инвестиционния компонент, използвайки европейски средства, каза румънският премиер и посочи, че съществува огромен потенциал между двете страни. По думите му две важни посоки са активното участие в процеса по възстановяване на Украйна и подкрепата за развитието на Република Молдова.

Чолаку подчерта пълната подкрепа на Румъния за Украйна „в тези трудни времена“ и посочи, че „трябва да продължим да оказваме на Украйна цялата необходима подкрепа (...)“. Той отбеляза още, че Румъния изцяло подкрепя започване на преговори по присъединяване към ЕС както с Украйна, така и с Република Молдова.

Румънският премиер заяви, че съществуват предпоставки Румъния да се превърне в енергиен хъб и изтъкна многобройните собствени ресурси и енергийни проекти. По думите му тази сфера предлага големи възможности за германските компании. Като други сфери с потенциал за развитие на двустранното икономическо сътрудничество Чолаку посочи земеделието, строителството и отбранителната промишленост.

Германското малцинство в Румъния и все по-многобройната румънска общност в Германия също са били тема на срещата между Олаф Шолц и Марчел Чолаку.

Йоханис: Молдова е изправена пред безпрецедентни хибридни атаки от Русия

Република Молдова „е изправена пред безпрецедентни хибридни атаки срещу нейната стабилност и устойчивост – атаки, провокира...

В рамките на работното посещение в Германия румънският премиер ще има утре разговори с германската бизнес общност и с представители на германската отбранителна индустрия. Той каза, че през септември в Берлин се планира германско-румънски бизнес форум.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

„Правителствата са безсилни, но хората сме силни“: Активисти в Истанбул протестират за помощ към Газа

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани