Румъния ни бие жестоко по избирателна активност за евроизборите

3999
Румъния ни бие жестоко по избирателна активност за евроизборите
Снимка: iStock/Guliver

Към 19:00 ч. местно време избирателната активност на евроизборите в Румъния е била 42.87% по официални данни, съобщава Румънската централна избирателна комисия, предаде БГНЕС. За сравнение, на предишните евроизбори до същия час активността е била само 26,52%. Кажи-речи толкова е сега в България.

Отделно, в Румъния гласуват и на референдум - за бъдещето на Наказателния им кодекс, след като местните социалисти постоянно опитват да прокарат промени, с които да ограничат преследването на корупцията. Според избирателната комисия към 19:00 ч. местно време избирателната активност за референдума е била 35.86%, което е повече от 30% праг, които запитването трябваше да постигне, за да се счете за валидно. Референдумът бе свикан от президента Клаус Йоханис. Въпросите в референдума са:

България кара допълнително бюлетини на Халкидики, накрая останаха

С решение на ЦИК и по разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева Министерството на външните работи ...

1. "Подкрепяте ли забрана на амнистия и помилване в случаи, свързани с корупция?"

2. "Подкрепяте ли забраната за приемане на извънредни постановления от страна на правителството в областта на престъпления, наказания и съдебна организация и (подкрепяте ли) удължаването на срока, в който те могат да бъдат обжалвани пред Конституционния съд?".

Анализаторите очакват повечето от гласувалите на референдума да са отговорили с "не" и на двата въпроса. Секциите за гласуване ще затворят в 21:00 ч. местно време.

Иначе, по отношение на евроизборите избирателната активност в няколко европейски държави е доста по-висока спрямо предходните избори през 2014 година.

БСП обяви, че няма да коментира първите прогнозни резултати

Ниската избирателна активност ни притеснява. Искам да благодаря на всички български граждани, които упражниха правото си на глас. Искам...

Активността в Испания е значително по-висока, съобщи испанското вътрешно министерство. В неделя до 15:00 часа активността е била 34,68%. За сравнение при предходните евроизбори едва 23,87 на сто от гласоподавателите са гласували към същия час на деня.

Междувременно в Германия, която изпраща и най-много депутати в Европейския парламент в Брюксел от всички европейски държави - 96, избирателната активност е била 29,4 на сто – повишение спрямо отчетената 25,6 на сто през 2014 година, посочва германската Федерална избирателна комисия. Там е ясно, че печелят християндемократите на Меркел - с 28 места по прогнози, а втори са германските зелени с 23 места, като социалистите са чак трети, с 15 места.

Унгарската национална избирателна комисия също отчита висока избирателна активност - към 15 часа тя вече е надвишила стойностите, отчетени за целия ден на изборите през 2014 година. Избирателната активност в Унгария до обяд е била 30,53 на сто спрямо общата избирателна активност от 28,97 на вота преди пет години. А "Фидес" на Орбан печели, с 56%.

Във Франция вътрешното министерство отчита избирателна активност от 22% – повишение спрямо изборите преди пет години, пак по обед, а към края на деня вече говорим за над 55%. В Италия по обяд местно време са гласували 16,72 на сто от хората, спрямо 16,66 на сто по същото време през 2014 година.

Радан Кънев: Докато БСП са опозиция, ГЕРБ ще са вечно на власт

Докато БСП са опозиция, ГЕРБ ще са вечно на власт. Това заяви Радан Кънев пред бТВ, коментирайки изборните резултати. Той заяви, че е д...

Иначе общо за ЕС активността е над 51%. В Дания е най-висока - над 60%!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com