Румъния сключи договор за 321 млн. долара за турски дронове Байрактар TB2

1417
Румъния сключи договор за 321 млн. долара за турски дронове Байрактар TB2
Снимка: Getty Images

Румънското министерство на националната отбрана е възложило на турската отбранителна фирма "Байкар" договор на стойност 321 млн. долара за закупуване на безпилотни летателни апарати TB2, според наскоро публикувани документи.

Стъпката идва, след като през август миналата година румънското МО обяви намерението си да закупи три пакета безпилотни самолети TB2 от "Байкар Макина" за приблизително 300 млн. долара, в очакване на одобрение от парламента.

ВИДЕО: Успешен тест на военен дрон на "Байрактар" с украински двигател

Успешен тест на дрон с украински двигател направи известната турска оръжейна компания "Байрактар". Според кратката информация, тестът ...

"Системите за безпилотни летателни апарати, които ще бъдат закупени, ще бъдат предназначени за румънските сухопътни войски. Всяка система включва шест въздушни платформи с възможности за поразяване на цели (общо 18 безпилотни летателни апарата). Програмата включва и закупуването на първоначален пакет за логистична поддръжка, необходимото обучение и оборудване", се казва в тогавашното изявление на министерството.

ОЩЕ: Турските дронове "Байрактар" покоряват света

БГНЕС припомня, че дроновете Байрактар TB2 станаха изключително популярни след големия брой записи за успешното им използване от страна на украинските военни срещу руските сили. Байрактар беше една от причините за успешната защита на Киев в ранните етапи на войната.

Тази седмица на уебсайта Tenders Electronic Daily - онлайн версия на приложението към Официален вестник на Европейския съюз, посветена на проектите за обществени поръчки - беше публикувано официалното обявление за възлагане на поръчка на турския производител за производството на тези системи.

Ердоган показа новия дрон "Байрактар" с украински двигател (СНИМКА)

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган показа новия боен дрон "Байрактар Къзълелма" на турската компания Baykar Technology. Моделът е ...

Безпилотните летателни апарати трябва да бъдат доставени в Тимишоара, където румънските ВВС използваха 93-та авиобаза, в която се намираха МиГ-23, преди да бъдат пенсионирани. След като ги получи, Румъния ще стане втората страна от ЕС след Полша, която ще използва TB2, и третият европейски член на НАТО, който ще ги поръча извън Турция.

Тези придобивания трябва да допринесат за амбициите, заложени като част от трансформацията на румънската армия до 2040 г., която има за цел да осигури на силите ново военно оборудване и оръжейни системи, гарантиращи гъвкавост, разширена ситуационна осведоменост и повишена огнева мощ.

Румъния възнамерява да увеличи бюджета си за отбрана до 2,5 % от БВП през 2023 г., съобщи Блумбърг. Миналата година страната е отделила около 6 млрд. долара за разходи за отбрана.

По-рано този месец в изявление, публикувано на уебсайта на румънския президент Клаус Йоханис, се казваше, че Букурещ също разглежда възможността за закупуване на F-35 в усилията си да модернизира военновъздушните си сили.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com