Румънският премиер уволни шефа на митниците

1283
Румънският премиер уволни шефа на митниците
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Румъния Николае Чука съобщи днес на страницата на правителството във Фейсбук, че е уволнил шефа на митниците и е приел оставките на шефовете на Националната агенция за данъчна администрация и на Националната агенция за минерални ресурси, съобщават румънските медии. Директорът на Националната агенция за данъчна администрация Лучиан Хейуш подаде оставка снощи след разговор с премиера.

Според източници на информационния сайт Хотнюз Николае Чука е заявил на срещата с Хейуш, че на публично ниво ще бъдат отправени упреци за слаба събираемост на данъците в държавния бюджет. В отговор шефът на данъчната администрация казал, че няма никаква вина за това, че министърът на финансите е изготвил бюджет с „раздути цифри“. След разговора с Хейуш в правителството са били повикани шефовете на Управлението на митниците и на Националната агенция за минерални ресурси - Богдан-Лари Михей и Сорин Гал - и са били поискани оставките им, твърдят източниците на Хотнюз, цитирани от БТА. 

Учители от цяла Румъния протестират в Букурещ

Хиляди учители от Букурещ, Арад, Дъмбовица, Сучава, Харгица, Ботошани и други части на страната протестираха пред Министерския съвет на...

Днес премиерът съобщи, че шефът на митниците е уволнен, а ръководителите на данъчната администрация и на агенцията за минерални ресурси са подали оставки.

"Нуждаем се от по-ефективна система за събиране на средства, за да може бюджетът да разполага с необходимите ресурси за публичните политики, които гражданите очакват“, написа във Фейсбук премиерът Чука и допълни, че тези институции се нуждаят от реформи, включително цифровизация.

През първите пет месеца на 2023 г. данъкоплатците в Румъния са декларирали данъци и такси на стойност 159,3 млрд. леи, докато в бюджета са записани очаквани приходи в размер на 156,9 млрд. леи. Сумите, които ефективно е инкасирала Националната агенция за данъчна администрация, обаче са с 8,9 млрд. леи по-малко от планираното и с 11,3 млрд. леи по-малко от декларираните, заяви министърът на финансите Адриан Къчу, който съобщи, че Николета Кърчумару ще изпълнява временно длъжността председател на Националната агенция за данъчна администрация. „Адевърул“ отбелязва, че Кърчумару зае поста заместник-председател на агенцията преди по-малко от месец.

Финансовият министър заяви, че приходите от данъци и такси са изключително необходими на Румъния за процеса на бюджетна консолидация и за осигуряване на необходимите ресурси за инвестиции и икономически и социални стимули, както и за компенсации за намаляването на покупателната способност на гражданите и компаниите, отбелязва "Адевърул".

Кметът на Тимишоара: България и Румъния да не бъдат разделяни за Шенген

Грешно е да се разделят България и Румъния за Шенген. Такова мнение изрази пред БТА кметът на Тимишоара Доминик Фриц. По думите му двет...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com