X
 
 

Румънският президент номинира либерал за нов премиер

717 0
photo of Румънският президент номинира либерал за нов премиер
Снимка: Presidency.ro
Президентът на Румъния определи Людовик Орбан, лидер на Националната либерална (НЛБ), за следващ премиер, след като предишното ляво правителство се срина при вот на недоверие, съобщава АФП.

Орбан, 56-годишен, бивш транспортен министър, сега трябва да получи подкрепата на раздробения парламент, когато страната-членка на ЕС се бори за преодоляване на месеци политическа нестабилност.

Парламентът свали румънското правителство

Румънският парламент успешно гласува вот на недоверие срещу социалдемократическото правителство на страната, водено от министър-председ...

Президентът Клаус Йоханис номинира Орбан - познато лице в политическия пейзаж на Румъния през последните две десетилетия - след като проведе два кръга консултации с парламентарни групи.

Издигането на Орбан се очакваше, след като партията му успешно проведе вота на недоверие срещу правителството на Социалдемократическата партия (СДП) на Виорика Дънчила.

Законодателите миналата седмица гласуваха с малко мнозинство в подкрепа на предложението, припомня БГНЕС.

Едно от основните предизвикателства на следващото правителство е да състави бюджет за следващата година, усложнен от експлозия на публичните разходи през последните месеци, докато СДП се бореше да остане на власт.

Скоро Румъния ще има ново правителство, убеден е Йоханис

"Румъния ще има ново правителство от следващата седмица", заяви президентът Клаус Йоханис, който в момента води кампания за нов мандат,...

Политическата смяна идва месец преди първия тур на президентските избори, насрочени за 10 ноември.

Йоханис, който търси втори мандат с подкрепата на НЛБ, се разглежда като явен фаворит - още повече сега, след като бившият премиер Дънчила, която също се кандидатира, загуби изпълнителната власт и потопи партията си в криза. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители