Русия предупреждава: Ако Македония влезе в НАТО, може да стане цел на ответен удар

10575
Русия предупреждава: Ако Македония влезе в НАТО, може да стане цел на ответен удар
Снимка: Getty images/Guliver

Трябва да сте наясно, че след евентуалното членство на Македония в НАТО, страната ще стане част от военна машина на Алианса и ако се случи агресията на НАТО срещу Русия, ще имате съдбата на цел на ответен удар. Това заяви руският посланик в Македония Олег Шчербак по време на пресконференция с журналисти, предаде БГНЕС.

В отговор на въпроси за предупрежденията, че ще има последствия за членството на Македония в НАТО, Шчербак попита: "От това ли имате нужда вие и децата ви?“.

Нов сигнал от Македония - за руска намеса против членството в ЕС и НАТО

От доста време насам Македония е подложена на масирана и подривна пропагандна дейност, която действа срещу членството на страната в Евр...

Според Русия НАТО е остатък от Студената война със строга блокова структура, виновна за множество агресивни войни, които са убили милиони и са разрушили няколко държави. Москва смята, че сред бомбардираните от НАТО държави са Югославия, Ирак, Либия, Сирия, Афганистан, Йемен.

“Във военните си доктрини НАТО и лидерът на Алианса Съединените щати обявиха, че Руската федерация е техен съперник. В такъв случай не можем да приветстваме усилията на Република Македония да влезе в НАТО и да се превърне в територия за база на военна инфраструктура и вероятно военни офанзивни войски на този военен съюз. Освен това трябва да имате предвид, че вашето членство в НАТО ще доведе до ограничаване на суверенитета на страната. НАТО изисква от всички държави членки подчинение, което означава, че Македония ще трябва да подкрепя всички антируски действия, включително санкции“, каза още Шчербак. 

Противно на общоприетото схващане, членството в НАТО няма да предостави на Македония просперитет, поясни руският посланик и добави, че териториалната цялост няма да бъде консолидирана.

Македония започна предприсъединителни преговори за членство в НАТО

Македония започва предприсъединителни преговори за членство в НАТО, след като страната официално получи покана на срещата на върха в Бр...

Напълно измислено е твърдението, че членството в НАТО ще увеличи сигурността на Македония. Кой може да застраши Македония, която е заобиколена от членове на НАТО? Македонското въздушно пространство вече е под контрола на силите на НАТО. Кой при такива обстоятелства може да атакува страната освен самата НАТО или извънземни“, разсъждава Шчербак и добави, че членството може сериозно да навреди на регионалната сигурност и атмосферата на доверие, която би могла да засегне двустранните отношения между Македония и Русия.

Според дипломата това решение трябва да се вземе на референдум, на който гражданите ще обявят позицията си. “Ние не налагаме възгледите си във вашата страна - с кого да сте приятели и с кого да си сътрудничите. Но имаме задължението като хора да обясним на нашите македонски приятели, че такива съдбовен решения, каквото е членство в агресивния военно политически съюз НАТО, трябва да се приемат след внимателно обмисляне на всички последици от подобен ход“, коментира още руският посланик.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com