Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С камъни и факли: Ето как се справят албанците с корупцията (ВИДЕО)

21 февруари 2024, 15:26 часа • 1564 прочитания

Хиляди гневни граждани се събраха пред сградата на правителството на Албания в Тирана, хвърляйки камъни и факли по полицейските служители. Протестът е срещу предполагаемата корупция в правителството, предава Euronews.

Демонстрацията, която отбеляза 33-ата годишнина от свалянето на главната статуя на покойния комунистически държавен ръководител на страната Енвер Ходжа, последва месеци на протести на депутати от опозицията в парламента. Това се случва заради отказът на управляващите леви социалисти да разследват предполагаеми случаи на корупция, включващи премиера Еди Рама и други висши служители.

Отказът и последиците

Още: Ердоган доволен, че Албания защитава правата на палестинския народ

Кабинетът беше помолен да създаде парламентарни комисии, които да разследват обвиненията, но отказа да го направи.

Демонстрантите хвърляха камъни и факли по полицейски служители и събориха желязна ограда около главната сграда на правителството. Те изразиха солидарност и с бившия президент Сали Бериша, който в момента е под домашен арест, докато е разследван за предполагаема злоупотреба с поста си, за да помогне на зет си да приватизира публична земя за изграждане на жилищни сгради.

Говорейки от апартамента си във вторник, Бериша заяви, че Рама напада семейството му с политически цели. Бившият премиер получи забрана да влиза в САЩ през 2021 г. и от Обединеното кралство през 2022 г. заради предполагаемото му участие в корупция.

Още: "Антиевропейско действие": Албания обвини България, че спира Тирана и Скопие към ЕС

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес