САЩ разполагат изтребители за борба с ИД на турска територия

8051
САЩ разполагат изтребители за борба с ИД на турска територия
Снимка: Getty Images / Guliver

САЩ разположиха шест изтребителя Ф-16 на базата Инджирлик, Южна Турция, в помощ на борбата срещу Ислямска държава. Това предаде АФП, като цитира написаното в Twitter от американската мисия при НАТО.

За пръв път от началото на действията на международната коалиция, която бомбардира вече почти година джихадистката групировка в Ирак и Сирия, американските изтребители ще могат oа излитат от тази стратегическа база благодарение на споразумение, подписано с Турция в края на юли. Докато разположат изтребителите, САЩ използваха Инджирлик за извеждане на въоръжени дрони, които да нанасят удари срещу позиции на ИД.

Турски източник е потвърдил за АФП пристигането на шест изтребителя – първите от отряд, чиято численост той не е уточнил. Самолетите идват от Авиано в Италия.

Според агенция Доган контингент от 300 американски военнослужещи също е разположен в базата за координиране на операциите на земята.

Досега самолетите на американските ВВС излитаха от по-отдалечени бази – от Йордания или от Кувейт, за да нанасят удари срещу джихадистите .

Турция, която е член на НАТО, досега отказваше да участва в операциите на коалицията срещу ИД да не би да подпомогне по някакъв начин действията на кюрдите в Сирия, биещи се срещу джихадистите по суша близо до границата й.

Ала атентатът, извършен на 20 юли в Суруч, при който загинаха 32 души и вината за който бе хвърлена върху ИД, промени ситуацията и накара Анкара да направи стратегически завой.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com