Сигнал за опасност: Сочени за терористи сърби се активизират в Косово

1199
Сигнал за опасност: Сочени за терористи сърби се активизират в Косово
Снимка: Getty Images

Премиерът на Косово Албин Курти предупреди за реорганизация на терористичната група на бившия вицепрезидент на "Сръбска листа" Милан Радойчич, който беше посочен от косовските власти основен организатор на терористичната атака на 24 септември в село Банска, Северно Косово: Напрежението расте: Полицията в престрелка с най-малко 30 въоръжени в Северно Косово

Основания за опасения

Курти обяви, че Сърбия е разположила противовъздушни системи близо до границата с Косово. Той допълни, че на 10 ноември Радойчич се е срещнал с 40 сръбски политици, включително с директора на Службата за Косово в сръбското правителство Петър Петкович. Целта на срещата е била мобилизация в подкрепа на управляващата Сръбска прогресивна партия и призеднта на Сърбия Александър Вучич с оглед предстоящите избори на 17 декември. Според Албин Курти целта е косовските сърби да бъдат изнудвани, за да подкрепят формацията на Вучич.

Косовският премиер освен това поиска от силите на НАТО в Косово (КФОР), Мисията на Европейския съюз (ЕУЛЕКС) и ЕС да издадат публичен доклад, в който да признаят акта на агресия срещу Косово и престъплението на Сърбия на 24 септември, както и да осъдят реорганизацията на паравоенната група на Радойчич.

БГНЕС припомня, че на 24 септември сръбска въоръжена група извърши нападение в село Банска, при което загина косовски полицай. Впоследствие косовската полиция откри редица скривалища с огромно количество оръжие, за което се предполага, че е било готвено за следващи подобни атаки: Косово: Открихме сръбско оръжие за над 5 млн. евро, искаме екстрадиция на избягалите нападатели

"Сърбия все още не е изтеглила всички войски и артилерия от околностите на територията на Косово. Тя продължава да заплашва сигурността на Косово с предните оперативни бази на въоръжените сили по границата с нашата страна. Освен това Сърбия е разположила противовъздушни системи близо до границата", написа Албин Курти в социалната платформа Twitter.

Министър-председателят Косово подчерта, че заплахата от Русия и Сърбия за стабилността, мира и регионалната сигурност се забелязва все повече и повече. Курти е категоричен, че Москва има за цел да разпали огън и нова криза в двора на ЕС, докато Сърбия следва апетита си за чужди територии чрез т. нар. "Сръбски свят".

"Липсата на санкции срещу Сърбия повишава нивото на заплаха в Западните Балкани. Лидерите на терористичната група, вместо да бъдат изправени пред правосъдието, се подготвят за нови атаки срещу Косово и събират гласове чрез изнудване на косовските сърби", каза още Курти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

„Правителствата са безсилни, но хората сме силни“: Активисти в Истанбул протестират за помощ към Газа

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com