X
 
 

Скопие: Не искаме членство в някаква европейска икономическа зона, а в ЕС

1061 2
Скопие: Не искаме членство в някаква европейска икономическа зона, а в ЕС
Има дълъг списък с разочарования от Европейския съюз(ЕС): от Лисабонската декларация през 1992 г., от гръцката блокада за НАТО в Букурещ през 2008 г. и от позицията на Франция на последния Съвет на ЕС. Това заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за сръбската РТС, предва БГНЕС.

„Френският президент Еманюел Макрон спомена няколко категории, освен разширяването и на два пъти обяви региона за съседен. Ние не сме съседи на ЕС – съседи са държавите от Източното партньорство, Молдова и страните от Централна Азия и Северна Африка. Ние преговаряме за членство”, категоричен е Пендаровски.

Давид Сасоли отива в Скопие с послание: "Останете на европейския път"

Първото официално пътуване на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли извън Европейския съюз ще бъде в Северна Македония, съ...

Той сподели, че по време на една от срещите в Брюксел неофициално е било заявено, че високопоставени европейски кръгове обмислят алтернатива за членство, наречена европейска икономическа зона. Това е форма на разширен европейски пазар, но не и членство в политическите структури, поясни държавният глава.

Според Пендаровски, целта за провеждане на среща на върха на държавите от Западните Балкани и ЕС е да бъде отхвърлена алтернативата на евроинтеграцията.

Той сподели идеята засегнатите от решението на Съвета на ЕС да подпишат декларация, в която да бъде посочено, че няма да се задоволят с членство в „някаква европейска икономическа зона”.

Относно връзката между прилагането на Преспанския договор и началото на преговорите за членство в ЕС, Пендаровски уточни, че в спогодбата е записано, че ще се върви „глава по глава”, например, екология, права на човека. Преговорите с Брюксел трябва да се водят с новото име на държавата.

Македония няма интерес към Евразийския съюз, държи на договора с Гърция

До правителството не е пристигала никаква покана за членство на Македония в Евразийския икономически съюз (ЕАИС), заяви премиерът Зоран...

„Знам, че някои националисти твърдят, че това не е валидно, защото нямаме дата и трябвало да се върнем назад. Те, обаче, забравят, че благодарение на смяната на името, ще станем членове на НАТО, така че не е било напразно”, заяви Пендаровски.

За двустранните отношения със Сърбия, президентът подчертава, че те са били проекция на вътрешната криза в страната. През последните две години има интензивен диалог, част от който е и подготвяното за 22 ноември официално посещение на Пендаровски в Белград.

Относно решаването на косовския въпрос македонският държавен глава изтъкна, че е против промяната на граници.

Той повтори виждането си, решаването му не трябва да предизвика отварянето на още два или три други въпроса в региона и да се предизвика ефектът на доминото. Дори да се стигне до промяна на границите, международният фактор трябва да гарантира, че решението между Белград и Прищина ще засегне само тях.

Мнение: Балканите се очертават като новата катастрофа за ЕС

Няма съмнение, че Brexit е стратегическа катастрофа за Европейския съюз. Но малцина изглежда разбират, че ЕС се насочва към друга страт...

„Смятам, че ще бъде катастрофално, ако границите в бивша Югославия или Югоизточна Европа започнат да се сменят. Искаме гаранции, че това няма да засегне и нашата териториална цялост”, подчерта Стево Пендаровски.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Седмичен хороскоп за 9-15 декември
Седмичен хороскоп за 9-15 декември

Овен През новата седмица ще имате възможността да уредите много неща в служебен план. Ще се отворят възможности, които е добре да не пропускате...