Скопие: Паметната плоча на загиналите българи е възстановена

3183
Скопие: Паметната плоча на загиналите българи е възстановена
Снимка: Ohrid.gov.mk

Външното министерство на Република Северна Македония тази вечер осъди оскверняването на паметната плоча на 15-те български туристи, загинали при инцидента с кораба „Илинден“ през 2009 г. в Охрид. То информира, че паметникът е върнат в първоначалното му състояние и че е изолиран случай, който не е в съответствие с държавната политика, нито е в интерес на гражданите, предаде БГНЕС.

"Министерството на външните работи на Република Северна Македония остро осъжда неотдавнашното оскверняване на паметната плоча "Сълзата на Роза“ в Охрид, издигната в памет на жертвите на корабокрушението през 2009 г., когато 15 български туристи загинаха при потъването на кораба "Илинден" във водите на Охридското езеро. Веднага след като получихме информация за този акт, компетентните държавни органи взеха подходящи мерки и паметникът за кратко време беше възстановен в първоначалното му състояние. Посолството на Република България в Скопие беше своевременно информирано за тази информация с нота“, се казва в съобщение на Министерството на външните работи.

11 години от трагедията с кораба "Илинден"

На днешната дата, 5 септември 2020 г. се навършват 11 години от потъването на корабчето "Илинден" на 5 септември 2009 г. в Охридското е...

По този повод искаме да подчертаем, че това е изолиран случай, който не е в съответствие с държавната политика, нито е в интерес на гражданите, се добавя в изявлението. "Република Северна Македония продължава с политики и дейности, насочени към насърчаване на добросъседските отношения с всички наши съседи, за което има подкрепа от огромното мнозинство от гражданите на страната“, съобщиха от външното министерство.

По-рано българското външно министерство обяви, че дълбоко съжалява за повторния акт на оскверняване на паметната плоча на 15-те български туристи. Подобно отношение към паметта на невинните жертви на трагичен инцидент е неприемливо, се казва в позицията на външното министерство. От там добавят, че всеки акт на омраза срещу друга държава или нейните граждани противоречи на основните ценности на съвременните демократични общества.

"Очакваме от властите на Република Северна Македония да предприемат бързи действия за разкриване на извършителите и подвеждането им под отговорност, както и за възстановяване на паметната плоча в нейния автентичен вид. Посолството ни в Скопие е изпратило незабавно протестна нота до Министерството на външните работи на Република Северна Македония, с която се изразява позицията на страната ни“, заявиха още от МВнР, припомня БГНЕС. На паметната плоча пред мемориала на загиналите български туристи бяха изписани графити от неизвестни извършители.

Инцидентът с 15-те туристи се случи на 5 септември 2009 г. в 10:30 ч., когато корабът "Илинден“ потъна, пътувайки с 57 пътници по маршрута от Охрид до Свети Наум. „Илинден“ се преобърна и потъна на около 250 метра от брега на езерото, в близост до автолагер „Елешец“. Осем от жертвите са жители на община Антон, четирима от община Пирдоп и по една от общините Златица, Мирково и Рибарица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com