Скопие: Въпросът за македонския език е защита и на европейските ценности

2195
Скопие: Въпросът за македонския език е защита и на европейските ценности
Снимка: БГНЕС

Неприкосновено право на всеки народ е правото на самоопределение и избора на езика, който говори. Това е право на хората, които живеят тук, а не на друга държава или която и да е международна организация. А въпросът за езика и тази наша борба не е само защита на македонската идентичност, а борба за защита на европейската идентичност и ценности, от които трябва да се ръководи ЕС. Това подчерта вицепремиерът по европейски въпроси на РС Македония Никола Димитров в обръщението си към Преспа форума за диалог „Западните Балкани: Частта, която не достига на Европа, за да бъде цяла”.

Пред участниците в панела, посветен на присъединяването към ЕС вицепремиерът посочи, че Северна Македония е успяла да реши дълготрайния спор за името, именно защото Гърция е признала и приела правото на гражданите на самоопределение. Но сега по пътя към своята европейска интеграция страната се сблъсква с проблеми, които досега бяха разглеждани като въпроси от техническо естество.

Скопие: Португалското предложение е македонски език за ЕС

Португалското предложение се опира на проекта на преговорна рамка, предложен от Европейската комисия, параграфът за македонския език да...

Според него, въпросът за езика и тази борба не е само за защита на македонската идентичност, но и за запазване на европейската идентичност и на ценностите, от които се ръководи ЕС.

„Европейският съюз е не само икономически гигант, но и водещ пример по отношение на ценностите. Чрез Лисабонския договор държавите-членки на ЕС се задължиха да защитават и пазят езиковите и културни различия на континента, така че не е европейско да се сблъскваме с пречки, които досега бяха третирани като въпроси от технически характер”, подчерта Димитров.

Той посочи, че това естествено тази част на Европа да бъде част и на ЕС, тъй като ѝ принадлежи в географско, икономическо, историческо и политическо отношение.

Бежанската криза и появата на т.нар. „балкански път” е очевиден пример, че регионът е неизменна част от европейската сигурност и ЕС. Най-големият проблем на ЕС по отношение на региона е загубата на доверие и вярата на хората от Западните Балкани в декларациите и решенията на европейските лидери. Става въпрос за регион, който се намира в двора, а не на границата на ЕС, което дава допълнителна тежест на проблема, с който се сблъсква Евросъюзът. Липсата на решение в дългосрочен план ще се отрази върху силите в региона, които вярват в европейските ценности, каза македонският вицепремиер.

Никола Димитров: Брюксел може да почне мониторинг на Споразумението с България

Повече от година Европейският съюз не е в състояние да изпълни собственото си решение за започване на преговори с Македония. Това заяви...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com