Сръбската църква: Идеята на Джуканович за църковно обединение е неуспешно копие на „украинския модел“

1686
Сръбската църква: Идеята на Джуканович за църковно обединение е неуспешно копие на „украинския модел“

Идеята на президента на Черна гора Мило Джуканович да сформира единна православна църква в Черна гора, която да включва представители на Сръбската църква, е неуспешно копие на "украинския модел", заяви за РИА Новости ръководителят на правния съвет на митрополията на Черногорско-Приморската Сръбска православна църква (СПЦ), протойерей Велибор Джомич, цитиран от БГНЕС.

През юли президентът на Черна гора обяви предложение за започване на преговори за обединяването на всички православни църкви на територията на страната в една и призова представителите на епархиите на СПЦ да участват във „сформирането на православна църква в Черна гора, без указания за етническа принадлежност“.

Амфилохий, митрополит на Черногорско-Приморската Сръбска църква, в отговор посочи неразбирането на Джуканович на църковните въпроси и предложи първо да бъде кръстен. Според епископ Амфилохий идеята за създаване на нова православна църква, „там, където християнството живее от 4-ти век“, не подлежи на обсъждане.

"Мисля, че коренът на тези идеи не е в Подгорица, а в Киев. Те упорито се опитват да приложат този украински сценарий тук, в Черна гора. Многократно изтъквахме, че това са несравними неща и ситуацията тук е значително по-различна", каза ръководителят на правния съвет на Черногорско-Приморската метрополия.

Неканоничната „Черногорска православна църква“ притежава само няколко енории в страната.

"Времето вече показа, че "украинският модел" не допринася за преодоляването на какъвто и да било разкол и разногласия. Напротив, в Украйна разколът стана още по-задълбочен и конфликтната ситуация ескалира. Църквите и църковните въпроси трябва да бъдат оставени на духовенството, а не на мирските власти", каза отец Велибор

По-рано митрополит Амфилохий съобщи, че СПЦ и нейното духовенство и енориаши са потискани от черногорските власти. През декември 2018 г. президентът Джуканович обяви, че ръководството на републиката ще търси независимост на "автокефалната черногорска църква" от Сръбската православна църква.

През декември 2018 г. в Киев се сформира „новата църква“ на Украйна, което се случи в резултат на сливането на двете неканонични църковни структури, действащи в Украйна. Начело на новата "автокефална църква" застана "митрополит" Епифаний Думенко. Каноничната Украинска православна църква, ръководена от митрополит Онуфрий, отказа да участва в това събитие. Руската православна църква нарече каноничното значение на „срещата“ в Киев незначително, а възможността да се признае Епифаний от други местни църкви едва ли изпълнима задача.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com