Сръбският патриарх: Присъдата на Младич е дело на Дявола

2221
Сръбският патриарх: Присъдата на Младич е дело на Дявола
Снимка: Getty Images/Guliver

Присъдата на Трибунала в Хага за бившия командир на босненските сърби Ратко Младич е „дело на Дявола“. Това заяви предстоятелят на Сръбската православна църква Ириней, предава македонската държавна агенция „Макфакс“.

„Още един сърбин е осъден в Хага. Знаехме, че Ратко Младич ще бъде осъден и съжаляваме, че не можем да направим нищо", заяви Ириней, допълвайки, че страната понася последиците от „злите дела“, които извършват световните сили.

Младич ще обжалва доживотната си присъда

Бившият командир на босненските сърби Ратко Младич ще обжалва доживотната присъда, издадена от Международния наказателен трибунал за б...

Съгласно думите на патриарх Ириней не за първи път излиза така, сякаш сърбите са виновни за всичко, докато други виновни остават ненаказани.

В сряда Международният трибунал в Хага осъди на доживотен затвор 75-годишния Ратко Младич, бившия командир на армията на босненските сърби във войната от 1992-1995 г. „Касапинът от Босна“ бе признат за виновен по 10 от общо 11 обвинения, сред които геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, предаде Фокус.

Младич бе осъден за едни от най-кръвопролитните събития във войната в Босна и Херцеговина – обсадата на Сараево, етническото прочистване в района на Приедор и клането в Сребреница.

Съдът постанови, че Младич има значителен принос за трагедията в Сребеница, където лично е ръководил артилерийския обстрел над града, и за клането на близо осем хиляди мюсюлмани – мъже и момчета. Трибуналът призна, че Младич има вина за смъртта на хиляди, загинали при 44-месечната обсадата на Сараево. Бившият командир е отговорен за издевателствата над интернирани в лагерите, за терор над хървати и мюсюлмани, и взимане на заложници на миротворци на ООН.

Вучич след присъдата на Младич: Сърбите да погледнат към бъдещето

Сърбите трябва да погледнат към бъдещето. Това заяви президентът на страната Александър Вучич след като босненският сръбски военнонача...

Съдебният съвет установи, че в Босна и Херцеговина е имало въоръжен сблъсък, и че престъпленията, извършени в тази държава, имат характеристики на системно и масово разгърнато дело. Такива изводи бяха направени и на процеса срещу бившия президент на Република Сръбска - Радован Караджич, който бе осъден на 40 г. затвор.

При произнасянето на присъдата Младич не присъстваше в съдебната зала. Председателят на съдебния съвет Алфонс Ори нареди Младич да бъде изведен от залата, малко след като отхвърли искането на защитата за почивка поради високото кръвно налягане на подсъдимия.

С издаването на присъдата работата на Международния съд за военни престъпления в бивша Югославия приключи. Той ще преустанови дейност на 30 ноември т.г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com