Стотици джихадисти от "Ислямска държава" се завърнали на Балканите

2745
Стотици джихадисти от "Ислямска държава" се завърнали на Балканите

Смята се, че около 300 екстремисти са се завърнали от редиците на "Ислямска държава" в държавите от Балканския полуостров.

Официалните оценки на службите за сигурност на Европейския съюз и страните от Западните Балкани показват, че след появата на „Ислямска държава“ към Близкия изток са се отправили около 5000 души, около 1000 от които – от Балканския полуостров. Някои от тях са загинали в сраженията в Сирия и Ирак, но друга се е завърнала обратно, предава македонската електронна медия „Точка“, като се позовава на медийни доклади.

26 сирийци загинаха след взрив на кола бомба на ИД

Взривена кола бомба на „Ислямска държава“ (ИД) уби 26 сирийци, които са вътрешни бежанци. Това съобщи Сирийският центъра ...

В рамките на втората по рода си конференция за борба с тероризма, генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество Горан Свиланович заяви, че основната причина за радикализацията са икономически и социални проблеми, а също и разпространяваната джихадистка пропаганда.

„Тероризмът е един от най-големите проблеми на държавите и трябва това да се признае и разбере, за да бъде победен. Необходимо е рано посрещане на предизвикателствата, активна подкрепа от правителствата на страните от региона, но и финансова подкрепа от Европейския съюз“, подчерта Свиланович.

Предишна конференция, проведена в 2016. г. в Тирана, бе фокусирана върху проблемите с присъединяването на екстремистите към „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак, докато сегашната е насочена към неутрализиране на влиянието на завърналите се обратно, предаде Фокус.

Изследването "Игра на търпение: Оценка и отговор на заплахата, която представляват завърналите се в Западните Балкани бойци", показва, че от 2012 г. до 2017 г. около 5000 души от страните от ЕС са отишли в Сирия и Ирак, а сред тях има около 1000 души от Западните Балкани.

САЩ очакват ИД да престане да съществува до края на годината

САЩ очакват самопровъзгласилият се "халифат" Ислямска държава (ИД) да престане да съществува до края на тази година. Това заяви съветн...

Виена все още е основното място, където се координира радикализацията на региона. Според експертите по сигурността трябва да се обърне специално внимание на противодействието на радикалния ислямизъм в Словения.

Словенската разузнавателна служба контролира ислямските организации в страната в продължение на няколко години. Те предупреждават, че радикалните ислямисти в бъдеще биха могли да представляват непосредствена заплаха за националната сигурност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com