Сърбия готова да плати половин милион долара за среща с Тръмп

1555
Сърбия готова да плати половин милион долара за среща с Тръмп

Не поставяме под съмнение въпроса дали трябва да се наеме някой да лобира за интересите на Сърбия в САЩ, заяви пред белградския вестник „Политика" ръководителят на дипломацията на западната ни съседка Ивица Дачич, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.

Дачич прецени, че половин милион долара биха били достатъчни, за да бъде организирана среща с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Харадинай: Взаимното признаване ще бъде официален край на войната със Сърбия

Лидерът на кабинета в Прищина Рамуш Харадинай твърди, че косовската армия ще бъде създадена тази година и че армията „спечели дов...

„Подобни договори се публикуват на сайта на американското правосъдно министерство, а цената обикновено е известна, от 50 000 до 150 000 долара за месец, в зависимост от целта", коментира Дачич.

Той добави, че лобирането в Сърбия се възприема негативно и се превръщат в инструменти на политически атаки, които пряко противоречат на националните интереси.

По-рано „Политика" публикува материал, в който твърдеше, че косовският президент Хашим Тачи е дал повече от половин милиона евро на фирма, която да договори среща с Тръмп. На държавния глава на Украйна Петро Порошенко услугата е струвала най-малко 400 000 долара.

Дачич подчерта, че визовата политика на страната е хармонизирана с тази на Европейския съюз, като същевременно подчерта, че Белград има свои собствени интереси и все още не е част от клуба на Брюксел, предаде Фокус.

Испания иска да участва в диалога между Сърбия и Косово

Испания и страни от Вишеградската четворка, които не се назовават, са настояли да бъдат включени в заключителния етап на диалога между ...

Дачич направи коментарите в отговор на изявленията на европейски дипломати, които изразиха „загриженост“ от решението на Сърбия да премахне визите за трети страни по политически причини. В тази връзка Белград бе призован да се съобразява с визовата политика на Брюксел. „Сърбия има свои собствени интереси, защото все още не сме държава-член на ЕС“, припомни първият дипломат на Белград.

„Във всеки случай ще се погрижим за предотвратяване на злоупотреби, както направихме досега. Ще анализираме всяка ситуация и в случай на увеличаване на броя на мигрантите, отново ще въведем визи за някои страни. Но това е малко лицемерно, защото имигрантите идват от ЕС, от Гърция и България, а сега Брюксел ни изнася лекции. Нека те (ЕС) решат този въпрос“, предложи Дачич, като отправи реторичен въпрос за това откъде са дошли повече от милион мигранти, влезли в Сърбия през последните три години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Нов граничен пункт със Северна Македония: Изпълнението на проекта е в ход

Предизборни излияния: В Скопие искат българите още да не се вписват в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com