Сърбия почва изследване за колективен имунитет, има прогнози кога епидемията там свършва

1616
Сърбия почва изследване за колективен имунитет, има прогнози кога епидемията там свършва
Снимка: iStock/Guliver

Има ли колективен имунитет срещу новия коронавирус, причиняващ болестта COVID-19 в Сърбия или не - това ще трябва да бъде установено с мащабно изследване. То ще бъде проведено от Медицинския факултет в Белград, пише в. "24 часа", като се позовава на сръбското издание "Курир".

За целта на изследването ще бъдат проверени 17 000 тествани сърби, от 7000 случайно подбрани домакинства - за антитела. Така ще бъде нарисувана картина на заразата, но проучването вероятно ще продължи поне 2 месеца, ако не и цяло лято.

Сърбия даде нови жертви в битката с коронавируса

През изминалото денонощие в Сърбия четирима души са починали от усложнения, причинени от новия вид коронавирус, с което общият брой на ...

Днес, 5 май, започва пилотно проучване върху извадка от 1000 души, съобщи епидемиологът Дария Кисич Тепавчевич. Според нея е възможно да има втора вълна на разпространение на коронавируса, но тя не очаква да бъде от мащаба на първата вълна. "Идеално би било да се постигне колективен имунитет колкото може по-безболезнено - прекарана инфекция от поне 60 процента от населението. Докато не достигнем това смятам, че вирусът ще остане сред нас", каза тя.

Според математически модел за края на епидемията в Сърбия, денят, в който в страната няма да има нито един нов случай, е 26 май, пише също "Курир". Професор Петър Кочович, който направи изчислението, обясни, че ако се запази тенденцията от последните десетина дни, епидемията трябва да свърши до 26 май. Очаква се броят на заразените да намалява, с тенденцията да падне до нула, смята той.

Професор Жарко Ранкович, инфекционист и член на Кризисния щаб за борба с разпространението на коронавируса, отрече пред "Курир" възможността точният край на епидемията да може да се предвиди с математически модели. Той изтъкна, че вирусът е жив и всичко зависи от поведението на хората и от това доколко спазват мерките за защита. Според него, най-слабото звено е пускането на градския транспорт, тъй като е много трудно да се регулира броят на пътниците, които ще влязат в един автобус.

Епидемиологът Предраг Кон на свой ред отбеляза, че вирусът постепенно изчезва, но предупреди, че и в следващия период трябва да се спазват мерките за физическо дистанциране, миене на ръцете и всички останали мерки, препоръчани от експертите. Той добави, че въз основа на сегашната ситуация "може да се зарадваме, но не бива да се отпускаме".

В Сърбия отварят заведенията, пускат и самолетите

Обществените пространства ще бъдат отворени отново в Сърбия през следващата седмица, а полетите ще се възобновят в средата на май, заяв...

В Сърбия има 9557 случая, от които 1574 оздравели и 197 смъртни. Новите случаи за 4 май са 93, т.е. намаление с 9 случая на дневна база. Смъртните случаи за денонощието са 4, колкото и на 3 май. Белград обяви, че извънредното положение ще падне на 7 май.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 5 май"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com