Сърбия призова Интерпол да не приема Косово

1173
Сърбия призова Интерпол да не приема Косово
Снимка: Getty Images/Guliver

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович е изпратил писма до генералния секретар на Интерпол Юрген Щок и президента на организацията Ким Чен Ян, в които той изисква международната полицейска организация да не разглежда повторна възможност за приемане на Косово в нея, предаде РТС.

В писмото си Небойша Стефанович заявява, че след Общото събрание на Интерпол в Дубай през 2018 г. не са настъпили съществени промени, които да доведат до отклонение от решението за неприемане на самопровъзгласилото се Косово.

Косово подновява кандидатурата си за Интерпол

Косово поднови кандидатурата си за присъединяване към Международната организация на криминалната полиция (Интерпол), след като миналата...

"Всъщност, единствената промяна е в полза на отношението на Република Сърбия към това искане с нарастване на броя на държавите, оттеглили признаването на самопровъзгласеното Косово", пише Стефанович.

В писмата си той повтаря аргументите на Сърбия, които несъмнено показват, че самото разглеждане на това приемане е грубо нарушение на международното право, както и на най-висшите актове на самия Интерпол.

"Условията за приемане в Интерпол са регламентирани от Конституцията на Интерпол и Резолюцията относно процедурата за допускане до членство в Интерпол, в която ясно се посочва, че членството в Интерпол е възможно само за реални държави. Подобно разискване на дневен ред драстично би политизирало тази професионална полицейска организация и е в рязък контраст с Конституцията на Интерпол”, подчертава Стефанович.

Той припомня, че според Конституцията на Интерпол "е строго забранено за организацията да предприема каквато и да е намеса или дейност от политическо, военно, религиозно или расово естество" и че статутът на южната сръбска провинция е определен с Резолюция 1244 на СС на ООН, която Интерпол е задължен да се зачита.

Вучич: В Косово ще има мир, докато някой не започне да убива сърби

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че в Косово ще има мир, докато сърбите са в безопасност. "Ще има мир, докато някой не атаку...

"Разглеждането на кандидатурата за членство на Косово със сигурност би довело до влизането на Интерпол в дейности от политическо естество, но също и до инструментализирането му за политически цели. Становището на Сърбия по този въпрос бе ясно изразено в Дубай през 2018 г. Затова считам, че трябва да вземете предвид мнението на Република Сърбия и да не разглеждате подаденото искане за членство в Интерпол”, заключава Стефанович.

Освен до генералния секретар и президента на Интерпол, министър Стефанович изпрати писма и до всички членове на Изпълнителния комитет поотделно с искане да гласуват против членствотона Косово на предстоящото заседание.

Косово наскоро подаде молба за членство до Генералния секретариат на Интерпол, който, в съответствие с процедурите, я представя и на Изпълнителния комитет.

Комисията решава дали това искане ще бъде включено в дневния ред на Общото събрание на Интерпол и дали държавите-членки на Интерпол като цяло ще отговорят на искането. Одобрението за членство изисква мнозинство от 2/3.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Главчев обсъди с Курти разширяване на сътрудничеството на България с Косово

Дни преди изборите: Пендаровски се застъпи за конституционните промени в РСМ

Северно Косово: Сърбите имаха шанс за мирна промяна и го бойкотираха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com