X
 
 

Сърбия забрани детските бракове

1713 0
Сърбия забрани детските бракове
Снимка: iStock/Guliver
С последните изменения на Закона за семейството в Сърбия се премахва възможността деца да сключват брак, съобщава МИА.

В Сърбия всяка година се сключват 2000 подобни брака. Законовите разпоредби до момента предоставяха "алиби за продажба на деца". Феноменът е голям проблем за сръбското правителство, защото се корени в бита и традициите в страната.

В Германия на четвърто място по детски бракове са хора с български паспорти

С бежанската вълна към Германия в страната се е увеличил броят на детските бракове. Германското министерство на правосъдието ще внесе...

Според досега действащия закон, дете над 16-годишна възраст може да сключи брак след съдебно решение в извънсъдебно производство, придружено от становище на центъра за социална дейност за психо-физическото му състояние. Промените премахват тази възможност и в бъдеще брак ще може да сключват единствено пълнолетни лица.

С новите текстове - наказателна отговорност ще понесат родители, които уреждат и сключват договори за подобри бракове. Наказателно преследване е предвидено и за възрастни, които съжителстват с малолетни, уточнява БГНЕС.

От сръбското Министерство на труда заявиха, че са наясно, че законовите промени няма да попречат на този феномен, но предвидените наказания за пълнолетни, които нарушават закона биха могли да се отразят положително върху негативната тенденция.

В световен мащаб детски бракове са сключили над 650 милиона жени и момичета на и под 17 години. Данните са от последното проучване на проблема на УНИЦЕФ, което е обхванало 82 държави.

Според анкета две трети от младежите в Сърбия искат да напуснат страната

Почти 60% от младите хора в Сърбия смятат, че страната се нуждае от силен лидер, когото да следват хората, докато през 2017 г. 39% са б...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители