Трети ден на протести в Скопие

1126
Трети ден на протести в Скопие
Снимка: БГНЕС

В Скопие за трети ден протестиращи искат отлагане на предвидените за 5 юни парламентарни избори и оставка на президента Георге Иванов.

Вълната на недоволство, водена от опозиционната СДСМ на Зоран Заев, започна след като в началото на тази седмица Иванов реши да прекрати всички антикорупционни и други разследвания срещу политици до провеждането на изборите, , съобщават местният сайт "Плюс инфо" и AFP.

На вчерашните протести беше изпотрошена приемната на Иванов в Скопие. Днешната демонстрация е под надслов "Отложете изборите - иначе бойкот". Плакатите на протестиращите гласят "Искаме честни и демократични избори" и "Искаме изчистен избирателен списък".

На специална пресконференция днес президентът преповтори мотивите за решението си, а именно че с прекратяването на делата, както срещу управляващите от ВМРО-ДМПНЕ, така и срещу Заев и други опозиционери, цели политическо спокойствие и равно начало за всички участници на изборите.

Информационното събитие изглежда не успокои протестиращите, хиляди от които и тази вечер се събраха пред сградата на Народното събрание. Множеството е обградено от полицаи, пише БГНЕС.

СДСМ беше решила да бойкотира парламентарния вот още преди решението на Иванов, като според партията на Заев в страната няма условия за провеждане на честни избори.

В началото на този месец парламентът в Скопие се разпусна, а в следващите дни се очаква окончателното насрочване на вота. Всички тези процедури следват Договора от Пържино, сключен между парламентарно представените партии миналото лято и целящ да разреши вече едногодишната политическа криза в Македония. Според СДСМ обаче в страната не е осигурена независима медийна среда и не са изчистени избирателните списъци, измежду други предпоставки.

Протестиращи граждани превзеха президентството в Скопие

Демонстранти нахлуха в кабинета на президента на Македония Георге Иванов и изпочупиха мебелите, предава информационната агенция Telma. ...

Съгласно договора беше създадена и Специална прокуратура, която да разследва изтеклите чрез СДСМ телефонни разговори, уличаващи управляващите от ВМРО в корупция и други престъпления.

Иванов фактически суспендира делата на Специалната прокуратура, като днес заяви, че целта му отново е спокойствие преди изборите и разчита, че институцията има дългосрочна цел.

Прекратено беше и делото „Пуч” за държавен преврат водено срещу Заев и други опозиционери. Това действие на Иванов предизвика контрапротести на привърженици на ВМРО, които вероятно също ще продължат тази вечер.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани