Тройката се завръща в Атина

68306
Тройката се завръща в Атина
Снимка: Getty Images / Guliver

Представителите на международните кредитори днес подновяват разговорите с гръцките власти в Атина след момент на объркване относно датата на връщането на мисията в Гърция на фона на разногласията с гръцкото правителство.

Срещата между гръцкия министър на финансите Янис Стурнарас и представителите на ЕС, ЕЦБ и МВФ е предвидена за края на следобеда. Триото трябва да остане в Гърция поне една седмица, след което ще се оттегли за празниците и ще се завърне в началото на януари.

„Ще работим денонощно”, заяви Стурнарас, като по този начин намекна за многобройните въпроси, които трябва да бъдат разрешени преди отпускането на новия транш от 1 милиард евро, очакван вече няколко месеца.

Пари под въпрос

Стурнарас определи като „злощастно” изказването на ЕК, която по-рано заяви, че планираната за тази седмица визита на тройката ще бъде отложена за януари, което означава и ново забавяне при отпускането на средства.

Това изявление „създаде смут”, заяви министърът, който във вторник очакваше от тройката писмо с одобрение на формулираното от Анкара предложение относно един от неразрешените проблеми – оздравяването на силно задлъжнялото предприятие „Гръцки отбранителни системи“ (ЕАС).

Гърция предложи в рамките на едногодишен преходен период предприятието да продължи дейността си с възможност да изнася или пък да бъде разделено на две, ако продължи да не носи печалба.

Други висящи въпроси, които трябва да бъдат разрешени до края на годината, са размерът на бюджетната дупка за 2014 година, проектозаконът за новия данък върху имотите, отменянето на мораториума за изземането на недвижими имоти, промяна в правилата за колективно уволнение и удължаването на плана за преструктуриране на обществения сектор.

Черни точки

В понеделник председателят на еврогрупата Йерун Диселблум изрази надежда, че Атина ще изпълни всички изисквания за отпускане на парите до края на годината.

Той заяви, че съзнава наличието на „социално напрежение в гръцкото общество”, което прави все по-трудно изпълнението на мерките, особено данъчните. Той подчерта и че страната е направила голям напредък в бюджетната сфера през 2013 година с „бюджет изцяло в правия път”. „Въпреки това обаче остава още работа – една част е съвсем постижима, други неща изискват структурни реформи”, подчерта той.

От своя страна, европейския комисар за икономическите въпроси Оли Рен заяви, че тройката прави усилия, за да затвори колкото се може повече глави до края на годината.

Гръцката преса обаче прие „опасните изявления за връщането на тройката в Атина” като вид натиск, за да изпълни Гърция ангажиментите си.

Според вестник „Катимерини” правителството се тревожи, че тези изявления слагат петно върху образа на страната относно напредъка на реформите, особено в перспективата на ротационното председателство на ЕС, което Гърция трябва да поеме на 1 януари.

Вестникът разкрива, че в понеделник, по време на срещата на еврогрупата, министър Стурнарас и гръцкият премиер Андонис Самарас са били в постоянен контакт в опит да загладят проблемите.

Изданието допълва, че колебанията от последните дни се дължат на „скорошната оценка на МВФ, който заяви, че планът за оздравяване на гръцката икономика, се е отклонил” от предначертания път.

АФП

Гърция започва нов кръг преговори с "Тройката"

Гръцкото правителство днес започва нов кръг преговори с представителите на т. нар. "Тройка" международни кредитори /ЕС, ЕЦБ и МВФ/. Оча...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com