Турция получила заложниците си срещу 180 джихадисти

16982
Турция получила заложниците си срещу 180 джихадисти
Снимка: Getty Images / Guliver

Турските заложници, които "Ислямска държава" освободи миналия месец, не са пуснати току така. В замяна Турция е пуснала 180 джихадисти, съобщават британски медии.

Вестник Times цитира списък, на който се е натъкнал. Сред бойците има трима френски граждани, двама британци, двама шведи, двама македонец, един швейцарец и един белгиец. Изданието твърди, че съдържанието на списъка е потвърдено от източници от ИД.

BBC казва, че източник от кралския дворец е потвърдил, "достоверността" на списъка.

В статията на Times се посочват и имената на двамата британци – 18-годишният Шабаз Сулеман и Хишам Фолкард на 26 г. Не се съобщава дали двамата са били задържани в Турция. Изданието цитира говорител на група, участвала в споразумението. Той казва, че в замяната участват и роднини на Абу Бакр Ал-Ираки, висш член на ИД, който бе убит от сирийските бунтовници през януари.

49 служители на турското консулство в Мосул и техните семейства, наред с членове на специалните сили бяха взети за заложници, когато ИД атакува иракския град. На въпроса дали заложниците са освободени в замяна на екстремисти от ИД, Ердоган каза,че не е изплатен подкуп, а са използвани "само дипломатически и политически преговори".

Иран предупреждава Турция да не предприема действия в Ирак и Сирия

Техеран предупреди Анкара да не предприема действия, които биха могли да доведат до нарастване на напрежението в региона, след като тур...

"Няма значение дали е имало размяна или не. Най-важното е, че те се върнаха и отново са със семействата си", добави той.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com