Турция ще иска от България екстрадирането на лице, свързано с Гюлен

2029

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че ще изпратят делегация в България, за да изискат екстрадирането на лице, за което се смята, че е свързано с терористичната организация на Фетуллах Гюлен, обвиняван за ръководител на осуетения опит за въоръжен преврат на 15 юли.

Турският дипломат номер едно направи това изявление на площада в Анталия, където участва в голям митинг в защита на демокрацията, заедно с хиляди граждани, съобщава БНР.

Нейнски за нощта на преврата: Трябваше да има информация, но се съобразих с МВнР

Всяка посолство да има интернет страница, предложи посланикът ни в Турция. В нощта на опита за преврат Нейнски е била в Анталия, къдет...

Той не уточни кого има предвид, но подчерта, че е отишъл преди пуча в България.

"В България има един предател, който е избягал там преди това. Ще искаме да ни го предадат, ще изпратим делегация за тази цел в България. Някои от престъпниците, които се опитаха да убият президента Реджеп Тайип Ердоган, докато почиваше на Мармарис, успяха да избягат, но няма да успеят да се скрият, защото сме задействали всички сили - институции, полиция, войска. Те ще бъдат заловени рано или късно, където и да се намират. Няма да ги оставим, ще ги изведем пред съда и ще ги накажем", заяви още Чавушоглу, цитиран от БГНЕС.

Междувременно в Турция снощи бяха арестувани деветима заподозрени за нападението срещу хотела в курорта Мармарис на Егейско море, където беше на почивка турският президент Ердоган на 15 юли, в нощта на преврата. Заловените деветима души са командоси, които са били част от групата, която нападна хотела на президента Ердоган. Издирват се други трима заподозрени.

Actualno.com припомня, че по-рано стана ясно, че 758 от 989-те войници, задържани по подозрение, че са имали връзки с опита за преврат в Турция от 15 юли, са били освободени, предаде Anadolu Agency. Войниците, сред които и кадети, са били задържани по време на разследването около преврата от истанбулските следователи и са били освободени по тяхна препоръка, след като са дали показания. Съдът в Истанбул е решил да освободи 758 войници, определяйки задържането им като ненужно. В ареста остават 231 войници.

Ердоган обяви мащабни реформи във въоръжените сили на Турция

Турският президент Тайип Ердоган обяви предстоящи реформи във въоръжените сили след неуспешния опит за военен преврат от 15 юли, предад...

Знаете, властите също така обявиха, че затварят 130 медии - новинарски агенции, вестници, списания и издателски къщи. На медиите са изпратени официални писма, че трябва да прекратят дейността си. Мотивите за затварянето им не са ясни. Това обаче не са първите закрити медии - веднага след неуспешния преврат същата съдба споделиха медии, обвинени във връзки с Фетуллах Гюлен, когото управляващите сочат за организатор на пуча.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com