Туризмът на Балканите - невероятен напредък на привлечените гости (Видео)

37633
Туризмът на Балканите - невероятен напредък на привлечените гости (Видео)
Снимка: Getty Images / Guliver

Юли месец вече дойде - време за ваканция, време за почивка, време за туризъм. А на Балканския полуостров има много места, които предлагат възможност за хубаво изкараване - според вкуса и според възможностите.

В серия от три статии Actualno.com ще представи на Вашето внимание как всяка държава на Балканите, както и Кипър, рекламира своите туристически достойнства, както и къде се намира в своеобразната класация от 1 до 13 съответната държава според броя на привлечените туристи. И така - след вчерашната първа серия, продължаваме броенето от номер 8 в посока номер 1.

8 – Словения

Туризмът на Балканите - малките се целят в приоритетни отрасли (Видео)

Юли месец вече дойде - време за ваканция, време за почивка, време за туризъм. А на Балканския полуостров има много места, които предлаг...

Словения е страна, разположена в сърцето на Европейския съюз. В балканската страна, заемаща съвсем малка площ, са разгърнати изключително красиви пейзажи.

Словения разполага наистина с всичките възможни природни дадености – и високи планини, и обширни низини, и малък излаз на море... И всичко това е разположено на съвсем малка площ, 5 пъти по-малка от тази на Бълария.

Столицата Любляна привлича туристи с интересната си архитектура и с градското спокойствие, което предлага. Градът е един от най-благоприятните към колеездачите в целия свят.

Броят на туристите в граничещата с Италия, Австрия, Унгария и Хърватия балканска страна е нараснал тройно в периода 1995-2011 г. От около 700 хиляди през 1995-та, през 2011 г. туристите, посетили Словения на годишна база, са вече над 2 милиона.

Страната е любима дестинация за туристите от Австрия.

Българският и хърватският подход към туризма - личи си по рекламата

До съвсем скоро българският морски туризъм разчиташе предимно на летовници от бившия Съветски съюз, най-вече от Русия и Украйна. Но сле...

7 - Кипър

Maкар и Кипър да не е разположен на Балканския полуостров, предвид историческото му и близко географско положение, островната държава има място в тази класация.

Кипър може да се похвали с най-чистите плажове в Европа.

Средиземноморският остров има стабилна посещаемост от около 2 милиона туристи годишно, като разликите в броя на чуждестранните туристи през различните години са малки. През 1996 г. Кипър е посетен от 1 950 000 чуждестранни туристи, а през 2001-ва посетителите на страната са били вече 2 697 000, като това са съответно най-ниският спад и най-високият скок в периода 1995-2011 г.

Загубите за Тунис от атентата в Сус са около 450 млн. евро

Икономическите щети за Тунис след кървавия атентат срещу гости на хотел в туристически комплекс в град Сус може достигнат 450 млн. ев...

По отношение на качеството на туристическата инфраструктура, Кипър се нарежда на първо място в глобален мащаб.

Най-много са посетителите от Великобритания – те формират половината от целия туристически поток в страната. След тях следват руснаците (7 %), гърците (6.16 %), германците (6.13 %) и шведите (5 %).

Кипърската туристическа организация, която е под шапката на Министерството на туризма, годишно харчи около 20 милиона евро, за да промотира достойнствата на кипърския туризъм.

Марката, която промотира Кипър от март 2013 г. досега, се нарича Heart Cyprus”. Тя бе създадена с идеята не само да промотира предимствата на островната държава като дестинация за ваканция, а и да създаде цялостен нов имидж на страната, който бе засегнат сериозно покрай кипърската финансова криза, която избухна през 2012-та и продължи до началото на 2013 г.

Туристическа инвестиционна карта ще помага на стратегически инвеститори

Министерството на туризма разработва инвестиционна карта на България в областта на туризма. Вече са изпратени писма до общините, за да ...

6 - Албания

Албания е шестата най-предпочитана дестинация на Балканския полуостров, която бележи наистина зешеметяващ скок по отношение на броя на посетителите от чужбина, и то само за малко повече от десетилетие.

От едва 119 000 през 1997 г., броят на посетилите Албания чужденци през 2011 година е вече 3 милиона – това е наистина зашеметяващ ръст, сравним единствено с този в Турция, като дори го задминава.

Страната предлага много красиви морски плажове, планини, ски курорти, както и чудесни условия за селски туризъм. Из цяла Албания, както и навсякъде на Балканския полуостров, има много руини от древността, които също представляват интерес за посетителите от чужбина.

За съжаление, въпреки големия успех на Албания през последните години, налагайки се като атрактивна туристическа дестинация, в страната липсва „зелена“ стратегия и много от възможностите за развитие на екологичен туризъм са на практика неизползваеми.

Хърватският пример или защо България спи дълбок туристически сън

При население от около 4 300 000 души, през 2013 година Хърватия е посетена от 14 милиона чуждестранни туристи. Туристическата политик...

Сред проблемите, които правителството отказва да реши, са незаконното застрояване в защитени зони, лошата пътна инфраструктура, незаконният лов на диви животни, шумовото замърсяване и още много други.

Въпреки големия му успех, туризмът в Албания все още не е основен приоритет за страната. Все още няма дори ясни условия, които да регулират условията в хотелите и къщите за гости.

Използвани източници: 2010 Western Balkans Policy Review; 2011 World Bank Development Index; Mинистерство на икономиката и енергетиката на Република България; The Official Portal of the Cyprus Tourism Organisation; Official Tourism Portal of Turkey;  The Official Website of the Greek Ministarstvo turizma Republike Hrvatske; Macedonia’s Official Tourism Portal; Turisticka Organizacija Srbije; World Travel % Tourism Council; World Tourism Organization и др.

Автор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com