Турското правителство не дава да се разследва има ли натиск срещу съдебната система

27576
Турското правителство не дава да се разследва има ли натиск срещу съдебната система

Турският министър на правосъдието и вицепремиер Бекир Боздаг съобщи, че ще се противопостави на разследването на независима съдебна институция относно оказвания натиск от властта върху магистратите, които се занимават с корупционния скандал, заплашващ правителството, предаде БГНЕС.

Боздаг каза пред група журналисти, че няма да разреши разследване на Висшия съвет на съдиите и прокурорите, съобщава Анадолската агенция. Съветът обяви вчера намерението си да разследва обвиненията за оказван натиск върху редица прокурори в Истанбул, занимаващи се със скандала.

На 26 декември един от прокурорите Муамер Акаш публично упрекна съдебната полиция, че е отказала да връчи призовки на тридесетина души, сред които бизнесмени и близки до властта депутати, подозирани в корупция и измама. Около 20 души, приближени до управляващите, включително синовете на двама министри, които бяха принудени да подадат оставки, са с предявени обвинения в рамките на разследването след широката операция на полицията на 17 декември.

Вчера управляващата Партия на справедливостта и развитието внесе законопроект за поправки в Конституцията, позволяващи преструктурирането на съвета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com